Gott nytt år!!!


utveckling

Det är verkligen helt otroligt hur snabbt bebisar utvecklas. Man hänger knappt med själv och ändå är man med sin bebis nästan precis hela tiden. Nu under julhelgen har Ingrid tagit ett stort språng. Numera "pratar" hon på som bara den, hon kan sitta länge och ha en "konversation" med någon. Hon har även börjat skratta högt och man märker att hon älskar när man busar med henne. Hon blir stadigare och stadigare och sitter numera i knät om man bara håller lite lätt om hennes rygg. Älskade lilla skrutta, vad fort tiden går! Jag får ångest som f*n när jag tänker på de senaste 2 månaderna, usch vad det känns som att jag förlorat tiden med min dotter. Önskar så att jag hade varit uppriktigt glad och lycklig, att jag njöt mer av henne. När jag tittar på bilder av mig själv, leendes med Ingrid i min famn, kan jag inte sluta tänka på hur olycklig jag kände mig inombords, hur trasig min själ var. Falska leenden. En fasad. Undra när jag ska sluta längta tillbaka och börja längta framåt? Tiden läker väl alla sår. Jag är bara rädd att jag ska känna mig bitter och ledsen över denna tid i framtiden.



förstoring



En av de julklappar vi gav bort i år var en förstoring av bilden ovan. Vi hoppas det var uppskattat :) Jag gillar verkligen bilden så vi valde att göra en stor förstoring till oss själva, som nu pryder väggen ovanför soffan så fint. Det blev verkligen kanonbra! Ingrid badar på bilden, tror det var första gången som hon verkligen uppskattade det och är 20 dagar gammal. Lilla pluttan!! Nostalgisk, oh yes! (redan liksom)



Ingrids första jul

Ja då var julen över för denna gång och det känns rätt skönt faktiskt. Nog för att det har varit mysigt och trevligt men samtidigt ganska jobbigt. Vi reste från Göteborg med en minst sagt fullproppad bil och det har sen dess varit ett evigt farande fram och tillbaka, hälsa på släktingar och ett kånkande av Ingrids grejer in och ut ur bilen. hehe. Tänk att en sån liten tjej kan ta så stor plats. Men jag har kunnat njuta av nuet, för det mesta. Det har varit roligt. Visst kommer det fortfarande dagar och stunder som är jobbiga, men jag tror att det är lättare att hantera de känslorna när jag inte är ensam.

Vi började iallafall julen med uppesittarkväll hos Pers bror med familj. Där var vi 12 vuxna och 6 barn, intensivt är rätta ordet. Men det var mysigt med julklappsspel och god mat.

Uppesittarkväll, sötisen i röd rosett på huvudet julen till ära ;)

 


På dagen på julafton var vi hemma hos Pers föräldrar tillsammans med hans syskon och syskonbarn. Per och Ingrid tog ett julbad ihop och därefter sov Ingrid sig nästan igenom hela dagen, med undantag för korta mattillfällen och lite fotografering ;) Vi åt massor av god julmat och vid 16:00 kom tomten. Ingrid fick massor av fina julklappar.

 

julbad med pappa



dags för photoshoot framför granen men lillstumpan sov sig igenom de första bilderna :)



vaknar glad som en lärka =)



farmor tycker om att busa med sin lilla docka


När tomten delat ut alla klappar och vi öppnnat dem åkte vi vidare till min moster med familj där min familj och mormor och morfar väntade. Där fick vi ytterligare massor av julklappar och Ingrids garderob fylldes på till bredden av nya fina kläder. Ytterligare ett julbord intogs och vi höll på att spricka. Ingrid var lite grinig på kvällen, förmodligen för mycket intryck under dagen och vi fick bära runt på henne en hel del men det är kanske inte så konstigt.

det är roligt att sitta i morfars famn :)



moster Mathilda busar som vanligt



det är väldigt roligt att stå upp...



...men skönt att sätta sig ner när det bir för jobbigt



På juldagen var vi hemma hos mamma och pappa hela dagen och tog det lugnt. Vi tog en promenad, åt ännu mer mat och på kvällen hade vi julklappsspel vilket var mycket roligt. Även denna dag sov sig Ingrid nästan igenom. På annandagen hade vi fullspäckat schema. Kl 13:00 var vi bjudna till Ingrids gammelfarmor på lunch.

 

myser hos gammelfarmor



alltid lika roligt hos morfar




mormor bär mer än gärna runt på Ingrid när hon blir lite gnällig



gudfar Fabio introducerar tv-världen för Ingrid. Hon satt i positionen ovan länge och tokstirrade på Fabios iphone där Pingu visades. jisses, det ska börjas i tid.....



och så lite bus med mamma och pappa :)



Efter lunch hos min farmor åkte vi raka vägen till min mormor och morfar som bjöd på kalas på kvällen. Den dagen var det nog rekord i antal kalorier, jisses vad vi åt. Tur att jag ammar...... ;)


 

 

ännu fler knän att vandra runt i, här i gammelmorfars knä



och gammelmormor



och hos moster Mathilda såklart



och så lite bus såklart



och favoriten; stå! =)


 

Ja det där var Ingrids jul i dagarna tre. Nu i mellandagarna är vi hemma hos mina föräldrar och tar det lugnt. Det är skönt att inte vara hemma, behövde verkligen komma ifrån Göteborg, vår lägenhet och vardagen ett tag och förhoppningsvis kan jag njuta mer av det framöver.



en liten hälsning

Hej alla!
Här kommer en liten kort uppdatering. Hoppas er jul varit bra. Vi har haft det mysigt men intensivt med mycket middagar och träffar med familj och vänner. Jag har gjort mitt bästa för att vi ska minnas Ingrids första jul som mysig och härlig genom att försöka njuta i nuet och fota alla händelser. Har väl några hundra bilder att gå igenom nu =) Ska försöka mig på en längre uppdatering imorgon eller på torsdag. Vill ju spara alla minnen och alla viktiga händelser här i bloggen för framtiden.

god jul


bvc besök

Dagen började med besök på BVC. Vägning av Ingrid känns väl inte direkt nödvändigt längre, hon ökar stadigt i vikt varje gång. Men vi måste ju ha en konkret anledning att gå dit (känner jag iallafall). Mest snack när vi är där. Skönt är det. Vi gick igenom babymassage då Ingrid fått ont i magen nu ibland pga förkylningen, ska testa det om ett tag. Vi blev även erbjudna att börja i föräldrargrupp som startar 9 januari, det ser vi fram emot! :)

Ingrids fina viktuppgång

Sen vi kom hem har Ingrid sovit, hon sov uruselt inatt, förmodligen pga förkylningen så jag har oxå passat på att ta det lugnt. Sängen med gossip girl maraton och lite godis............ Har absolut ingen lust för annat idag. Vissa dagar går det bara inte!


jul på liseberg

I år har jag haft noll julkänsla, absolut ingen lust för julstök över huvudtaget. Det är med nöd och näppe jag fick upp ljusstakarna i fönsterna. Julgranen som jag i vanliga fall längtar efter att klä är ännu obefintlig.  Vädret, iallfall här i Göteborg (absolut ingen snö) ökar ju inte känslan för julen heller direkt. Men idag var det kallt och fint väder så vi drog till liseberg för att årminstone tvinga fram lite julstämning. Det funkade rätt bra när vi var där, jag menar kan man inte känna stämningen där kan man det nog aldrig. Mysigt och kallt var det. Ingrid låg och sov så sött i vagnen hela tiden, på hennes premiärtur på liseberg. Men nu när vi är hemma återgick känslan till den samma som förut. Ja ja, vi försökte iallafall!


 


Det har onekligen varit fullt upp idag. På morgonen var jag hos barnmorskan på MVC för återbesök efter förlossningen, det gick bra och det var roligt att träffa barnmorskan igen och prata lite. Därefter stressade vi hem, slängde i mig lite mat och Ingrid fick en slatt mjölk och så vidare till Frölunda torg för ett besök hos psykologen. Det var så skönt att prata av sig idag, särskilt efter gårdagens misslyckade besök hos läkaren. Jag har känt mig väldigt låg de senaste dagarna, det är liksom svårt att se det roliga i allt som händer, men efter ikväll har det lättat lite. igen. Herregud vad det går upp och ner. När det känns lite bättre tänker jag att jag överdriver när jag inte mår bra, för så farligt kan det väl inte vara. Men jag vet att jag inte ska tänka så, inte tänka så himla mycket, men inte så lätt. Ja ja, nu har jag skrivit av mig lite igen =) Nu hör jag en mindre glad Ingrid i sovrummet och en pappa som desperat försöker sjunga för henne, har nog hört vyssan lull femhundra gånger nu. Det verkar inte bättre än att det är dags att langa fram de där populära brösten....



Ingrid 2 månader

Idag har det gått två månader. Idag fyller Ingrid, lilla gumman, 2 månader. Det känns helt ofattbart att tiden ändå gått så fort. För två månader sen började en resa som skulle visa sig vara väldigt guppig och tuff. Resan tar förvisso inte slut men förhoppningsvis kommer den bli mindre skakig och jobbig. Jag hoppas att den snart ska bli underbar och spännande, fantastisk och rolig. Snart!

Här är hon ca en vecka gammal

Det här är Ingrid idag:
- Hon fortsätter att vara enkel på nätterna. Visst vaknar hon till, för att nappen åker ut men hon somnar om på 5 röda. Vi behöver aldrig gå upp med henne. Äter på kvällen nån gång runt 22 och sen mellan 4 och 7 nästa gång.
- Ingrid är lättflörtad. Skrattar ofta så fort man pratar och ler åt henne. Hon gillar att "prata", eller gurgla kanske är rätt ord? Hon vill helt enkelt ha uppmärksamhet mer nu än tidigare.
- Börjar tycka om att titta på leksakerna i hennes babygym. Tokstirrar ofta på föremål och kan till och med börja prata och skratta åt föremålet
- Hon har upptäckt sina händer, Hon suger på dem hela tiden. '
- Säger ifrån mer och mer när hon är uttråkad. Vi har lärt oss hennes arg-skrik, hehe.
- Nappen är hennes bästa vän.
- Använder storlek 56 i kläder och har precis börjat använda vissa plagg i 62. Vissa 56 byxor är till och med för korta.
- Växer bra på längden, är än så länge en lång tjej. Inte så rund, men låren har mysiga veck :)
- Kräkas kan hon, oh ja. Gärna riktigt slemmiga varianter. Eller sådana som sprutar flera meter.
- Sover fortfarande hela tiden när hon åker bil och vagn
- Vägrar numera ersättning på flaska. (!!) inte bra....
- stark i nacke och ben, dröjer nog inte länge tills hon kan sitta i t.ex. en bumbo stol.

skitdag

Idag är det en jävla skitdag. Började dagen med ett besök hos min läkare, som förövrigt inte är den läkare jag började gå hos (för hon var fantastisk), och den nya läkaren är (ursäkta ordvalen) helt jävla dum i huvudet. Jag har aldrig känt mig så nertryckt, överkörd och sågad vid fotknölarna som jag gjorde idag. Varför vill jag inte gå in på. Hon drev mig till tårar och jag var så arg så jag skakade och storlipade när jag gick därifrån. Det var härskartekniker på hög nivå. Och jag som sjuksköterska borde ju verkligen förstå vad hon menade. Ja men vad bra, att jag alltid måste vara sjuksköterska. Att jag aldrig bara kan vara patient, vara jag. Jättebra. Nä till henne vill jag aldrig gå igen, dessvärre bokade hon in mig på en ny tid.... Får kanske ringa och be att få återgå till den andra läkaren...

Annars är det fortfarande förkylning som hägrar här hemma. Ingrid är inte helt bra än. Fortfarande snorig, grinig och trött. Hon verkar behöva mkt mer sömn än förut och sover hon inte mkt blir hon övertrött och ledsen. Svårt att vara henne helt till lags när man inte mår helt hundra själv. Men idag är iallafall Per hemma, jag är sjukskriven 50% fortfarande och Per är därför hemma två dagar i veckan vilket är guld värt.

Åh vad det ska bli skönt med jul. Per ska vara ledig från den 23:e till efter nyår. Vi ska vara hemma hos våra föräldrar och ta det lugnt. Ska bli skönt att få avlastning när det gäller Ingrid. Skönt att bara vara. Skönt att slippa sitta här hemma i lägenheten och uggla.

Och vad önskar jag mig i julklapp? Att nästa år ska bli det bästa året i mitt liv. Snälla tomten!

sötisen imorse när vi åt frukost.


Kvällsfunderingar

Jag tänker mycket på vad som bidragit till att jag hamnat i en förlossningsdepression. Jag känner mycket väl till riskfaktorerna för det; tidigare depression, problematisk graviditet, oönskat barn, brist på socialt stöd och bra relationer, tidigare traumatiska händelser i livet, dålig socioekonomisk status. Inget av ovanstående passar in på mig. Jag har aldrig varit deprimerad, min graviditet flöt på mycket bra, vårt barn var mer än önskat har ju längtat efter barn mer eller mindre i många många år, jag lever i en mycket bra relation och har mycket gott socialt stöd, jag har aldrig varit med om något traumatiskt i mitt liv snarare varit väldigt besparad från jobbiga händelser som dödsfall m.m och vi har inga socioekonomiska bekymmer. Så varför drabbades jag? Inte kan väl förlossningen, som jag förvisso tyckte var sjukt jobbig men som jag ändå kunnat lägga bakom mig och nu ser som en häftig upplevelse, vara den enda bidragande orsaken? Ja det finns säkert något som utlöst det, men jag hade definitivt inga kända riskfaktorer. Lägg då till att vi fått en otroligt snäll dotter som alltid sover på natten, vi har hitills inte haft en enda natt som vi fått vara vakna mer än för amning och blöjbyte och som ofta nöjer sig med att suga på sin napp sittandes i babysittern. Känns ju bisarrt, att jag inte kunnat få njuta ordentligt av detta.

Min psykolog tror att det finns många små pusselbitar som kan förklara det. Skyhöga förväntningar, svårigheter med att hantera rollförändringar, känslostormar jag inte kunnat hantera och istället tryckt undan m.m

Något jag kommit på de sista dagarna är att jag, under mina år av barnlängtan, haft en rädsla för att jag inte ska kunna älska mitt barn. Jag har ofta tänkt på de känslor mammor beskriver, känslorna av att barnet är livets mening och att man inte kunnat föreställa sig ett liv utan barnet, och tänkt och uttalat "tänk om inte jag kommer känna det" och fått till svar att "självklart kommer du göra det". Nu blev det inte så direkt, det har snarare varit enormt svårt för mig att mobilisera fram känslor överhuvudtaget. Mina farhågor besannades. Undra om det finns något inom mig som "vetat" att jag inte är bra på att mobilisera känslor och därför har jag känt rädsla för ovanstående? Känns nästan läskigt att jag faktiskt funderat så mycket på detta förut. Eller det kanske många gör?

Ja, som ni märker har jag mycket funderingar, jag är en grubblare. Varför hit och varför dit. Jag önskar jag kunde vara mer här och nu, inte tänka så mycket.

Just nu funkar det för mig. Det kommer fortfarande dagar, eller delar av dagar, då jag inte mår bra. Då jag känner mig nerstämd och deppig. Men så kommer det även dagar då det liksom funkar, jag slipper känna att allt känns grått och trist. Men jag väntar fortfarande på glädjen, den riktiga glädjen över livet. Men den kommer nog så småningom. Jag blir däremot förbryllad över mig själv, jag har inte nån som helst rädsla över att bli gravid igen. Över att genomgå en förlossning. Jag känner mig tvärtom avundsjuk på de som är gravida, som har allt framför sig. Men min längtan tar slut vid förlossningen, eventuellt BB, och jag förstår ju att det är min hjärna som spökar, jag längtar efter det igen för att jag inte känner mig tillfreds med hur det blev denna gång. För det är ju inte så att jag vill ha ett till barn, inte nu. Jag önskar så att jag fick spola tillbaka tiden.

Jag har vid ett par tillfällen sista veckan verkligen känt kärlek för Ingrid, kärlek som gjorde ont i hjärtat. Jag vet nu hur det ska kännas. Tyvärr försvann det lika fort som det kom. När jag nu tittar på henne känner jag en känsla som är på väg att bubbla upp men så tar det stopp, precis som om känslan slår emot en vägg. Det verkar som att jag trycker undan mina känslor, men varför?? Är jag rädd för att känna? Så obegripligt allt är.

De senaste två månaderna har varit den jobbigaste tiden i mitt liv men det har nog vänt nu, det känner jag. Nu väntar jag bara på att jag ska bli riktigt glad, att jag ska fixa en dag hemma med min dotter utan att få panik, utan att känna att jag måste göra nått hela tiden. En dag då jag bara känner glädje i kroppen när jag vaknar och ser det positiva i att ha en hel dag framför mig med min dotter. Jag är trött på att vakna på morgonen och känna att det inte finns någon direkt anledning att stiga upp, att jag lika gärna kan ligga kvar i sängen till lunch. För jag antar att det inte är helt normalt att känna så, att vilja sova bort denna värdefulla mammaledighet.

Ja det där var en bråkdel av vad jag funderar och grubblar på, varje dag nästan hela tiden. Jag tänker alldeles för mkt, jag ältar och grubblar. Det är en del av min personlighet, som helt klart inte bara är till min fördel. Men nu är det på tiden att jag lär mig att bara koppla av, sluta fundera så jävla mycket!!


måndag igen

Idag har det verkligen varit fint väder. Sen Ingrid föddes kan jag nog räkna de fina dagarna på en hand.
Fick sova ända till 11 idag, vilket var mycket skönt. Det är tacksamt att ha en morgontrött dotter som mer än gärna somnar om så fort hon fått i sig det hon vill ha.
Var ute och promenerade med en tjej från föräldrargruppen och hennes son i eftermiddags, vi gick till Linné och satt ute och fikade (!!!). I december liksom, 5 dagar innan jul. Galet. Skönt att komma ut på dagarna, tänka på annat och få frisk luft.
En glad tjej idag på morgonen!! :)

Sådär ja

Bättre så här ;)


Grinig

Idag har vi en riktig liten grinolle här hemma. Förmodligen förkylning + utvecklingssprång som spökar. Finns inte mkt mer att göra än att bära runt på henne.

Själv har man väl haft bättre dagar, om jag bara kunde få vara lite glad så skulle det hela vara så mkt mer lätthanterligt.


förkylning

Stackars lilla Ingrid har åkt på sin första förkylning. Tät i näsan och slemmig. Usch. Natten var jobbig för henne, hon somnade och vaknade precis hela tiden liksom hennes mamma... Hon fick panik av allt slem i halsen och hostade, klöktes och kräktes. Jag kunde förståss inte sova nånting, låg bara och lyssnade så hon andades. Till råga på det är jag också förkyld med halsont och det blir ju inte direkt bättre av några sömnlösa nätter sista dagarna. De föregående sömnlösa nätterna har dock inte berott på Ingrid utan mig själv och mitt grubblande...

sötisen i mössa jag virkat ;)

Varit hos psykologen idag igen och som vanligt efteråt känner jag mig helt uttömd. Och inte blir det bättre av tröttheten och förkylningen. Blir därför en mkt lugn kväll idag med hämtmat, ingen här hemma orkar laga mat. Men pizza kan ju vara nog så gott ;)

Förresten, idag fyller Ingrid 8 veckor. 8 veckor!!! Tiden har verkligen gått fort, det har varit 8 väldigt konstiga veckor..... snacka om att livet blir annorlunda när man får barn!!


När man plötsligt förstår hur det ska kännas

Idag har det varit en annorlunda dag. Sakta men säkert går det framåt och för första gången sen Ingrid kom har jag varit uppriktig när jag säger att jag mår bra. Jag mår faktiskt psykiskt bra idag. Och det bästa av allt, jag förstår nu vad det innebär att känna kärlek för sitt barn. Jag vågar inte tro att det ska fortsätta att kännas bra men det känns såklart fantastiskt att jag äntligen vet. Nu vet jag att jag kan känna kärlek! Har dock känt mig ledsen ikväll, tårarna har runnit för första gången på nån vecka. Jag känner mig ledsen över att jag varit känslomässigt frånvarande Ingrids första 8 veckor. Jag är ledsen över att jag missat kärleken, den omedelbara kärleken. Men nu vet jag!

Ingrid växer så det knakar

Igår var vi på BVC igen. 4 dagar sen sist. Vi springer där för jämnan, jag och min lilla tjej. Förmodligen inte för Ingrids skull för hon växer så det knakar. Nu väger hon 5240 gram och är hela 59 cm lång. Hon ligger nästan 2 standardavvikelser över normalkurvan på längden, en över på vikten. Min stora fina tjej! Vår BVC sköterska fungerar väl som lite samtalsstöd för mig och så är hon så omtänksam och bryr sig verkligen om oss och vill därför veta hur det går. Känns väldigt skönt faktiskt. Det hjälper.
Ingrid är så med nu, det händer så mycket och hon är stark som en oxe ;) Stadig i nacken och stark i benen. Se bara på bilden, här står hon och jag håller henne endast i händerna! Sötast i världen! Hon är så fin och jag vet att jag kommer känna mig lyckligast i hela världen över henne, snart, det bara måste bli så.

Idag är en bra dag. Har varit och hälsat på på jobbet, det var jullunch. Det var så roligt och så mysigt att träffa alla igen. Jag saknar verkligen mitt jobb så himla mycket. Det känns som att jag förlorat en stor del av mig själv faktiskt. Förut var jag inte bara Emelie, då var jag även sjuksköterskan Emelie, en roll som betydde väldigt mycket för mig. Jag var stark som sjuksköterska, drivande, kunnig, omtyckt. Jag hade mycket inflytande på jobbet och kände att det jag gjorde verkligen spelade roll. Nu är jag bara mamma. Visst jag är flickvän, dotter, syster m.m men mammarollen är så övervägande. Jag har inte funderat så mycket på detta förut, men det slog mig när jag var på väg hem att jag verkligen saknar den delen av mig. Kanske bidrar detta till mina svårigheter för att riktigt känna lycka nu? För att jag inte känner mig hel?
Men som sagt, idag mår jag ganska bra. Det känns lite lättare, inte så tungt. Jag hoppas att det vänder nu, att förra helgen var botten nådd och nu går det bara upp. Kanske med vissa bakslag men förhoppningsvis går bakslagen inte ner lika djupt. Jag har en stark vilja, det har jag alltid haft, och det hjälper mig nog. Jag vill!!!

Att försöka förklara något jag inte själv förstår

Ikväll känner jag ett så stort behov av att skriva av mig. För trots att jag numera pratar med andra om hur jag mår har jag svårt att förklara, svårt att riktigt dela med mig. Jag tycker det är ganska jobbigt att prata om det fortfarande, därför är det så skönt att skriva. Jag kan prata med vår BVC sköterska och psykologen, de är ju liksom utomstående.

Jag vet och förstår att det är svårt för andra att sätta sig in i hur det är att inte kunna känna sig glad, att inte känna någon glädje över livet. I synnerhet när personen i fråga "verkar ha det så bra". Jag vet, jag har ju själv varit den andra som inte riktigt kunnat förstå. Och jag förstår väl egentligen inte nu heller. För jag tycker ju att jag har alla attribut som krävs för att jag ska vara lyckligast i världen. Men jag får inte fram känslan, glädjen. Känslorna är totalt instängda. Känner ingenting, över nånting.

Ingrids första månad var jag ett känslomässigt vrak. Jag grät hur mycket som helst. Vid nått tillfälle grät jag så ohämmat att det var riktigt läskigt, kunde inte ta tag i mig själv. Ringde Per i panik en dag när han jobbade och bad honom hjälpa mig, ringa till vår BVC sköterska och förklara läget. Jag fixade det inte själv. Tur jag har honom. Dessa fruktansvärt jobbiga känslor har nu avtagit, eller försvunnit helt och det har blivit en mer likgiltlig tillvaro, en tillvaro där jag utåt sätt fungerar normalt. Jag umgås med folk, jag handlar julklappar och stryker min rentvätt. Men jag känner ingenting, kan inte gråta, inte ens till riktigt känslomässiga inslag på TV/film vilket jag i vanliga fall verkligen gör. Det är så frustrerande att jag snart blir knäpp. Jag önskar mer än nått annat att jag kunde få ett sånt där lyckorus som jag så många gånger fått tidigare i livet. Ett enda litet lyckorus över Ingrid och jag skulle få hopp om att jag faktiskt nån gång kommer kunna känna den där oerhörda glädjen och kärleken jag så många gånger hört talas om.

Och sen är det den där ångesten som kommer och går. Vissa dagar har jag ångest hela tiden, andra dagar kommer ångesten i korta stunder och tar över min kropp. När det är som värst är det som att jag blir uppäten inifrån, det kryper i mig, jag mår illa, har ett hårt tryck över bröstet och känner hur hjärtat bultar. I de lägena kan jag inte tänka en enda positiv tanke. Det känns bara tungt. Efteråt blir jag skrämd över hur tungt det faktiskt kan kännas. Som tur är, är det inte så illa så ofta. Nu i helgen var en sån helg, det var fruktansvärt jobbigt. När jag vaknade på lördagen kände jag bara "usch". Sen fortsatte det så. Jag hade sån ångest att jag trodde jag skulle bli tokig. Och förmodligen märkte ingen det. Nej, jag är bra på att spela (tror jag?). Jag vet inte varför jag hela tiden ska hålla skenet uppe, men jag orkar inte erkänna för mig själv hela tiden heller, jag vill ju bara fungera normalt. Vi hade en mysig eftermiddag/kväll i lördags, jag och min syster. Vi bakade julgodis och försökte inbringa lite julkänsla med julmusik. Förmodligen märkte inte min syster hur hårt mitt hjärta bankade, hur illa jag mådde (eller gjorde du Tilda? förlåt för att jag inte sa något...) och jag vet inte varför jag inte sa något. Men jag vet ju att det kommer dagar då jag mår bättre, så jag strävar efter det. Igår mådde jag helt plötsligt bättre igen. Ingen ångest. Men fortfarande ingen lycka och glädje.

När det gäller Ingrid så tycker jag om henne så mycket. Jag vill henne allt gott som finns, tro inget annat. Och jag tycker om att mysa och busa med henne. Jag är stolt över henne. Min hjärna talar om för mig hur jag ska vara med henne, hur jag ska känna. Men jag känner det inte. Jag tittar på henne och tycker hon är sötast i hela världen, men jag känner ingen bubblande kärlek, ingen riktig lycka. Usch vad det känns tragiskt. Är så rädd att jag ska vara bitter över detta för resten av mitt liv. Men det är väl därför jag går till en psykolog. För jag ska kunna lägga detta bakom mig, det har jag bestämt.

Ibland driver jag mig själv till vansinne, i synnerhet på nätterna. Jag grubblar, ältar, grubblar och ältar. Jag tänker så mycket på hur jag mår att jag är övertygad om att jag framkallar mer ångest än vad jag egentligen har. När jag mår dåligt grubblar jag över varför jag mår dåligt just nu, vad i denna situation är det som är extra jobbigt? Och när jag mår bättre, inte har ångest, grubblar jag över varför jag mår bättre just nu. Är det på väg åt rätt håll nu? Är jag fri från detta? Jag tror faktiskt att jag tänker på hur jag mår 45 sekunder av varje minut. Hela tiden. Jag kan inte bara släppa det och bara vara. Det finns där hela tiden. Jävligt jobbigt. Som sagt, jag hjälper ju inte direkt mig själv.

Och det här med att prata med andra mammor (som inte vet hur jag mår) om upplevelsen av att bli förälder, är något jag inte borde göra men "det hör ju till" mammaledigheten. Jag orkar inte höra på när de pratar om de där känslorna de fått för sitt barn, att de skulle kunna hoppa framför ett tåg för barnets skull. Att de inte kan tänka tanken att lämna ifrån sig barnet några timmar, att de saknar sitt barn på natten om det inte ligger bredvid och den där oron.... Jag känner mig som världens sämsta mamma som inte kan instämma i detta. Självklart vill jag inte att något ska hända Ingrid, verkligen inte, men jag vet inte vad det innebär att känna att jag skulle sakna henne. Jag känner det inte. Fan. Jag vet att jag egentligen älskar Ingrid, men känslorna kommer inte fram. Jag blir så ledsen när jag tänker på det, jag vill ju också kunna känna det.

Jag skriver även om detta för att motverka det "tabubelagda". För visst, trots att jag är så öppen med hur jag mår här så känns det ändå lite "pinsamt": Eller det känns mer som ett personligt nederlag. Och jag vet att jag inte borde känna så, men gör det ändå. Det känns även som ett personligt nederlag att jag sen två veckor tillbaka äter antidepressiv medicin. Jag vägde det fram och tillbaka ett tag, om jag skulle börja äta "de fruktade tabletterna" men till slut, efter några riktigt jobbiga dagar bestämde jag mig att jag skulle göra det, om inte annat så för Ingrids skull. Jag var dock livrädd för de omtalade biverkningarna och det kändes som att jag stoppade i mig ett gift. Men än så länge går det bra, känner väl egentligen ingen större skillnad men jag vet ju också att det kan ta upp till en månad innan den positiva effekten kommer. Så jag väntar på det. Och under tiden försöker jag hålla fast vid de stunder och dagar då det känns ok, då jag faktiskt kan skratta i stunden och slipper känna ångest och nedstämdhet!

Hmm, det blev en del detta. Och det är med viss tveksamhet jag publicerar det. Det känns ganska utlämnande att dela med mig, men samtidigt är det ju just det som behövs. Både för min egen skull och för andra, som nån gång kanske hamnar i samma situation. För det känns lite lättare att veta att man inte är ensam om avsaknad av känslor, att inte kunna känna glädje under den mest händelserika tiden i sitt liv. Och idag, när jag haft en bra dag, kan jag faktiskt tänka att jag kommer att få tillbaka glädjen och att mina känslor för Ingrid kommer att komma fram, jag måste bara ge det lite tid.

Ingrid 7 veckor


Idag är Ingrid 7 veckor. Kan inte fatta att det redan gått 7 veckor... usch, jag tycker tiden går alldeles för fort.

Idag var vi på BVC igen och nu väger vår lilla skrutta 5140 gram :) Hon tjockar på sig. Följer sin kurva alldeles perfekt, känns skönt. Eftersom Ingrid aldrig äter på natten så är det skönt att veta att det fungerar ändå!

Som synes på bilden ovan älskar vår lilla tjej att bada. Annat som hon uppskattar är att sitta och prata med mamma och pappa, det är inte alls lika roligt att ligga ensam längre. Nu vill hon ha uppmärksamhet. Börjar vi prata med henne gurglar hon så sött (bakom nappen, för den sitter alltid i) och börjar skratta. Korta stunder går det bra att ligga i babygymet och häromdagen började hon prata med kaninen som hänger i gymet, så söt.

Får hon chansen, och då menar jag antingen när hon åker vagn eller bil, så sover hon flera timmar i sträck. Men, det duger bara när det rör på sig. Stannar vagnen, ja då vaknar Ingrid. Men hon somnar så fort det börjar röra på sig igen.

Som sagt, tiden rusar fram och jag hänger inte med. Det händer så mycket hela tiden och jag önskar inget hellre än att jag kunde vrida tillbaka klockan, till den dagen då hon skulle födas.


Nästan 5 kg

Idag var det dags för Ingrids första läkarundersökning på BVC. Det gick strålande. Det fanns inget att anmärka på och hon var på sitt allra bästa humör. Hon charmade byxorna av både läkaren och BVC sköterskan. Hon ser för go ut när man pratar med henne och hon tittar med stora ögon och gör alla möjliga konstiga miner. Även mobilen över skötbordet på BVC får henne att skratta, inte bara mobilen här hemma som är rolig. Ingrid vägde idag 4982 gram, hon har alltså gått upp 130 gram på 3 dagar. Ett litet matvrak!! =)
Och så lite bilder på sötnosen. På ena bilden nedan har hon på sig den något för stora men fina overallen som hennes mormor och morfar köpt till henne i London. Sååå fin, måste ju användas och vad gör det om den är lite stor?


Annars rullar dagarna på. Redan första december och julen närmar sig med stormsteg. Jag önskar jag kunde njuta mer av denna tiden, att jag slapp den jobbiga klumpen i magen som äter upp mig, men det går väl inte så fort att bli "frisk" som jag hade hoppats på.

Jag känner verkligen att jag har haft tur, tur som träffat på de allra underbaraste och mest godhjärtade människorna som finns i vården. När vi skulle välja BVC valde vi mellan 2 st. Den ena är där jag gick på MVC, en ganska stor med många sköterskor. De har dock väldigt mycket att göra och vad det verkar kaotiskt, men det kändes tryggt när man kände till vårdcentralen och lokalerna. Den andra är en liten BVC med endast 2 sköterskor och ganska ny, kände inte till så mycket om dem. Vi beslutade oss dock för att gå till den mindre BVCn och det är jag glad för. Det är så mysigt och personligt. De engagerar sig verkligen. Och vår BVC sköterska är fantastik. Jag har aldrig träffat en mer godhjärtad och engagerad människa inom vården, hon ger så mycket. Jag känner mig sedd, bekräftad och trygg. Hon har även samarbete med den läkare jag går till, som även är Ingrids läkare, och även hon är fantastisk. Hon lyssnar, förstår, stressar inte, ser och bekräftar. Och slutligen har vi den psykolog som BVC sköterskan rekomenderade, även där känner jag att jag haft tur. Hon brinner verkligen för det hon gör, det märks. Alla borde nån gång få gå och prata med en sån människa, oavsett om man mår dåligt eller inte, för vi har nog alla våra små spöken vi behöver bearbeta. Jag tänker verkligen ta tillfället i akt att komma ur detta som en mycket starkare människa och jag är övertygad om att psykologen kan hjälpa till med detta.
Det var tur vi valde den BVC vi valde, annars hade jag kanske inte fått så bra hjälp som jag nu fått. Jag är tacksam.


RSS 2.0