Onsdag v. 33+6

Dagarna fortsätter i ungefär samma anda som tidigare veckor. Jag börjar kunna detta nu. Jag sover alldeles för länge, sitter i soffan och äter frukost ända fram till lunchtid, surfar runt på nätet, spelar wordfeud på iphone och tänker att jag borde klä på mig och börja städa eller något annat vettigt. Men jag sitter kvar ytterligare en stund till. Och njuter av ledighet, slöhet och känslan av att kunna göra precis vad jag vill. Det är först på eftermiddagen jag får energi till att göra något annat.

Igår var det föräldrarträff nr 2. Per satt fast i bilkö hem från jobbet och jag var sönderstressad, kom 20 min för sent och missade information om CTG-kurva och skalpelektrod. Men det gjorde inget. Annars var träffen ok, inte mycket mer. Vi pratade om smärtlindring och jag känner mig mindre rädd för EDA, det är ju bra. Vi delades upp i en tjej respektive kill grupp och fick prata om hur man kan förbereda sig på det som komma skall. Går det?? Hade vart kul att lyssna vad killgruppen pratade om =) Vi fick även kolla på en förlossningsfilm, men efter att ha sett både förlossningskliniken, en unge i minuten och sjukhuset kändes det som att det inte var något nytt. Och den var över 20 år gammal, så i början var de flesta mer koncentrerade på att kommentera frisyrer och kläder.

Jag börjar bli nervös inför förlossningen, känner mig alldeles pirrig i kroppen när jag tänker på det och fattar inte hur jag ska fixa det. Natten till i går drömde jag som vanligt en massa, men i drömmen hade jag hela tiden väldigt ont i korsryggen, som en bisak i drömmen liksom. Ryggsmärtan bara var där hela tiden. Men så vaknade jag och insåg att jag faktiskt hade ont på riktigt. Och det, mina vänner, gjorde JÄKLIGT ont. Inte känt något liknande förrut. Samtidigt var magen alldeles stenhård. Ja det där var förvärkar så det heter duga. Och NU börjar jag inse hur ont det kommer göra dagen D. Hjälp.

Varför har jag en massa hemska förvärkar för? Hade inte haft en endaste på över en vecka, men sen den natten har jag till och från känt förvärkar, inte alls lika hemska som den på natten men ändå, hela tiden. Om det varit ett tecken på att förlossningen är närmare än jag tror hade jag köpt det, men vad jag förstår det som så påverkar det inte så därför slipper jag dem gärna!!

Nu blev detta visst ett långt tjötigt inlägg, men men. Mycket som cirkulerar i skallen på mig nu!

Magen vecka 34

Magen denna vecka. Tagen mitt uppe i dammsugning och städning, därav dammsugaren i bakgrunden. :)

Uppdaterad lista

Dags att uppdatera listan över det som skall inhandlas. Det känns som att det mesta är klart nu. Har tagit bort det som vi inte ska ha samt lagt till lite grand.

Till mamma
(X) AmningsBH
(X) Amningsinlägg      
(X) Amningskudde      
(X) Amningspump       
(  ) Amningskupa        
(X) XL Bindor              
(  ) Trosskydd             
(  ) Färdiglagad mat i frysen

Till skötsel
(X) Skötbädd               
(/)  Blöjhink                 
(X) Blöjor                     
(/)  Idomin/inotyol      Får prover på BB har jag hört
(  ) Näsdroppar
(  ) Alvedon supp       
(X) Tvättlappar
(X) Badbalja
(X) Babyolja
(X) Badhandduk med huva

Till transport
(X) Barnvagn
(X) Regnskydd
(/)  Åkpåse
(  ) Fårskinnspläd
(/)  Barnvagnsmobil
(X) Skötväska
(X) Bilbarnstol + Bas
(  ) Adapter till vagn för bilbarnstol
(  ) Bärsele
(  ) Spegel för bilbarnstol

Till sömn
(X) Vagga
(  ) Spjälsäng
(X) Spjälskydd          
(X) Filt
(X) Kudde                  
(X) Lakan
(/)  Örngott              
(/)  Påslakan    Har ett nytt och ett gammalt, behöver två till. Mamma ska sy!   
(X) Madrasskydd   
(X) Pyjamas
(X) Mobil                
(X) Napp
(X) Napphållare
(X) Snuttefilt

Till lek/fritid
(X) Babysitter        
(X) Babygym          
(X) Mjukisdjur

Övrigt
(X) Febertermometer
(  ) Snorsug
(X) Nappflaska
(/)  Dregglisar      Har två, går väl förmodligen åt fler.
(X) Små handdukar
(  ) "Mitt första år"
(X) Behållare till att frysa in bröstmjölkVecka 34

Idag går jag in i vecka 34!!

Vecka 34

Mamma: Under slutet av graviditeten är det vanligt att värkarna ändrar sig en aning, ibland kan det kännas som om lungorna trycks uppåt och man får svårt att andas för en stund. Det kan vara svårt att skilja förvärkarna från riktiga värkar. De kan komma tätt och upplevas som intensiva, ett sätt att särskilja dem är att ta ett varmt bad, det får förvärkar att avta medan riktiga värkar fortsätter.
Många börjar fundera allt mer på förlossningen. Det är vanligt att man är orolig för att något ska hända. Du kan vara orolig för att du har mått ”för bra” och tänka att ”det får inte vara så här lätt”. Eller så tänker du motsatsen, ”allt har varit så jobbigt, det kanske inte är meningen att jag ska få vara glad”. Det är vanligt och helt normalt. Även som partner kan man ha många funderingar. Det är svårt att förbereda sig på att vara ett bra stöd när man inte vet vad som väntar. En del blivande pappor eller partners kan uppleva tanken på förlossningen som skrämmande.

Bebis: Barnet är väl medveten om förvärkarna, men det tycks inte vara obehagligt på något sätt. Huden har antagit en mer rosa ton genom inlagring av underhudsfett, vid denna tidpunkt kan barnet utan vidare överleva utanför livmodern. Nu reagerar barnet olika på mammas, pappas/partners samt främmande personers röster.

Jag: Jag upplever att den senaste veckan varit lättare än föregående veckor. Jag har känt mig relativt pigg, inte alls lika utmattande trött som innan, trycket jag kände uppåt har redan börjat lätta (!) tycker inte det är lika jobbigt att andas heller. Detta kan nog förklaras av att lillskruttan ligger långt ner nu, iallafall enligt barnmorskan. Jag är iallafall glad över att jag kan, till viss del, njuta av den sista tiden nu. Jag har inte heller längre några förvärkar att tala om, möjligtvis att jag kände lite igår men absolut inte som innan. Det märks att vila och lugn och ro hjälper gott. Det är skönt att vara ledig och bara ta dagen som den kommer.
Dock sover jag så jäkla illa på nätterna. Har mycket svårt för att somna och komma till ro, hitta en bekväm ställning och jag svettas sjukligt mycket på natten. Detta gör att jag visst råkar sova länge på dagarna, upps. Det är inte ovanligt att jag sover till 10:30, har visst vänt på dygnet..... Men hör och häpna, jag vaknar nästan aldrig av att jag behöver kissa på natten vilket verkligen förvånar mig. Man hör ju att gravida går upp både två, tre och fyra ggr på natten så här i slutskedet. Men jag är glad att jag slipper. Visserligen är jag så kissnödig när jag vaknar på morgonen att det gör sjukt ont i blåsan, men det släpper ju snabbt =)
Jag tycker inte att magen växer så mycket längre, den känns ungefär lika stor och lika mycket i vägen som för 3 veckor sen. Jag påtalade detta för barnmorskan igår och då sa hon att det är vanligt att man känner det så i slutet, jag har väl vant mig vid den oxå. Men jag hade föreställt mig svårigheter med att vända mig i sängen, att resa mig upp från liggande ställning i soffan etc men än klarar jag det obehindrat. Men det kommer väl.... =) Ska bli spännande att se om jag är lika positiv om några veckor ;)
Och helt enkelt är det ju inte nu heller, ryggen orkar inte med för långa stunder ståendes/gåendes, inte fötterna heller, men därför är det ju så himla bra att jag är ledig. Usch och fy för att behöva jobba nu, iallafall med mitt jobb. Skulle inte gå!

Besök hos barnmorskan v.32+6

Imorse var jag hos barnmorskan igen, allt var fina fisken. Skönt!
Mitt Hb hade stigit till 129 och det känns, är mycket piggare nu!
Blodtryck var 118/70
Blodsocker 7.3
SF-måttet var någonstans mellan 30-31 cm

Och det bästa av allt är att lillskruttan börjar fixera sig. Har oroat mig lite över att hon inte ska lägga sig med huvudet neråt, att man ska behöva genomgå vändningsförsök etc. Så detta var skönt att höra! Nog känner jag av att hon trycker neråt alltid :) Haha, Det är en obeskrivligt konstig känsla när det trycker neråt, ilar och sticker och ibland när jag går trycker det på blåsan så jag tror jag ska kissa ner mig där just på fläcken. Men detta är ju signaler på att allt är som det ska så jag gillar det :)
Nästa gång jag ska till barnmorskan är jag i v.35+4, då skall barnmorskan göra ultra ljud för att dubbelkolla lillskruttans läge.

Föräldrargrupp

Idag var det så dags för första träffen med föräldrargruppen. Kände mig lite nervös innan, man visste ju inte alls vad som väntade. Men det kändes helt ok. Inte så speciellt stelt och forcerat, inte mer än normalt i ett sånt läge iallafall. Det var en speciell känsla tyckte jag, att sitta där med min stora mage tillsammans med andra stora magar :) Och alla var vi lika nya inför det som komma skall.
Efter kvällens träff känns förlossningen helt plöstligt nära och verklig. Inte minst för Per som faktiskt inte visste så mycket förrut. Vår barnmorska gjorde allt hon kunde för att vi skulle förstå hur jävla ont det gör att föda. Haha. Hon gick verkligen in för att få oss att förstå att vi måste förbereda oss. Efteråt fick hon dåligt samvete sa hon, att hon skrämt upp oss. Haha. Jag blev inte rädd, bara än mer förväntansfull och spänd. Jag längtar verkligen, självklart inte efter smärtan men att få uppleva det. Och jag kan inte förstå hur ont det gör, verkligen inte, men vem kan det?? Barnmorskan sa att hon jobbat som barnmorska i 10 år innan hon själv fick barn och att hennes tanke vid sin egen förlossning var "det är inte sant, är det så här jäkla ont det gör?!?" Hon fick oss iallafall att skratta. =)

50 dagar

Ja idag var det visst 50 dagar kvar till BF. 50 dagar!! Jag tycker det var igår jag konstaterade att det var 100 dagar kvar. Med lite tur är det inte 50 dagar kvar heller, utan kanske 40? Men sån tur har jag väl inte, lär väl vara 64 dagar kvar. OMG. Nä, jag tycker det låter mycket bättre med 40 =) Hör du det lillskruttan??

Babygym

Funderade ett bra tag på om vi skulle köpa ett babygym eller inte. Jag kollade runt ganska mkt och hittade inget som kändes bra eller värt pengarna. Men så fick jag syn på ett så fint gym som denna tjej köpt och då kändes det som att det är klart vi ska ha ett babygym. Fina färger och mysiga figurer. Klickade hem det på nätet, hittade inte det i nån affär och igår kom det.

tvätt

Det var allt en speciell känsla att se bebiskläderna hänga där på rad :) Det syns vilken färgskala jag gillar.... Vitt, vitt, vitt med inslag av rosa och blått.


Magen vecka 33

Slänger upp en bild på tjockismagen för v.33 innan jag tar tag i dagen!


Måndag igen

Ja då var det måndag och här sitter jag som vanligt i soffan och surfar runt på morgonen. Det tar lång tid för mig att komma igång på morgonen numera, internet tenderar att få mer och mer av min tid. inte bra.....

Idag står det tvätt på schemat. Ska tvätta bebiskläder! Ska bli mysigt att sortera in dem i byrån sen =) Mindre mysigt att släpa ut all tvätt till tvättstugan ute på innegården, blir trött bara jag tänker på det. ojojoj. Nä dags att ta tag i dagen!

Boken om mig

Med på min inköpslista står en bok om bebisen som jag kan fylla i. Visst hade jag helst av allt velat göra en egen bok från scratch, jag har en massa scrapbooking material liggandes och den tanken är väl jättefin. Men eftersom jag känner mig själv rätt kommer jag inte avsluta det projektet, kommer förmodligen börja men tröttna längs vägen. Därför hade det varit kul med en rolig och gärna lite annorlunda bok att fylla i. Sen kommer jag givetvis även fortsätta blogga och även det blir ju ett minne!
Igår var jag på designtorget och bläddrade i denna
Bästa boken om mig
rolig och annorlunda. Bland annat skulle man fylla i hur många kg mamma gick upp under graviditeten och även pappas viktuppgång, vilket är hysteriskt roligt om man hängt med min sambo i sommar (årets skämt har varit hans sympatigraviditet, med några kg viktuppgång och svullna fötter, haha). Här kan man bläddra i boken.
Hittade även denna
Äntligen jag! : mina första år
en liten men rolig bok. Boken är som ett roligt frågeformulär, t.ex: Så tyckte jag om att åka vagn -Aldrig mer, -Kräver minst en muta, -Gick som på räls

Nån av dessa böcker skulle vara roligt att ha, gärna från början så man börjar i tid och inte stress-tänker-skriver ihop något som jag tror men inte är säker på hände.
Och jag vet nog många som nu tänker "vänta du bara, tiden räcker inte ens till att över huvudtaget tänka på en sån bok i början". Tja, vi får väl se. Jag är medveten om att många inte slutför sådana här böcker, men man kan ju åtminstone ha viljan! =)

Virkad kofta

Idag har jag virkat klart en kofta till lillskruttan jag hållt på med alldeles för länge. Nånstans på vägen tog garnet slut och därefter tappade jag lusten. Men nu hade jag nytt garn och återfick lusten. Jag är ganska nöjd, inte helt. Kan inte helt sätta fingret på vad det är, men den är svår att få till bra i proportionerna. Har gjort den en gång förut, fast då i grön-vit randig, till pers systerson.

Virkad i garnet soft cotton från järbo. Om det inte syns så är den marinblå-vit :)

Vecka 33

Den senaste veckan har nog varit den längsta veckan under graviditeten. Jag har en känsla av att veckorna fram till förlossningen kommer vara sega nu, så lika bra jag vänjer mig :)

Vecka 33

Mamma: Trots att magen är stor är det bra att försöka hålla i gång musklerna så gott det går. Promenader, simning och yoga för gravida brukar kännas bra. Vissa kan inte vara aktiva på grund av olika besvär – för att inte gå upp för mycket i vikt kan man kompensera bristen på motion med att inte äta mer än vanligt. Graviditeten gör att du behöver ungefär 300 kalorier extra per dag. Det motsvaras av ett mellanmål med till exempel en tallrik filmjölk med lite flingor, en smörgås och ett äpple. Ju tyngre du blir desto vanligare är det att fötter och ben svullnar. Ligg gärna med benen högt en stund och använd stödstrumpor hela dagen. Det är bra att sätta på stödstrumporna redan innan du kliver ur sängen. Ett bad kan hjälpa. 

Bebis: Barnet ökar snabbt i vikt och väger drygt två kilo. Om det skulle födas nu behöver det lite andningshjälp, värme och hjälp med att få i sig mjölk under några veckors tid. Det finns inte längre så mycket utrymme för barnet att vända sig i livmodern, barnet ställer därför slutgiltigt in sig i förlossningsställning. Vanligast är att barnet vänder sig med huvudet neråt. Tre-fyra procent förblir kvar i sätesställning.

Jag: Jag har börjat må illa igen. Jag mår illa när jag äter, har ingen aptit och mat känns bara jobbigt just nu. Det känns att magsäcken inte är där den borde vara :) Halsbränna har jag nästan hela tiden, men jag märker att det påverkas av vad jag äter/dricker. Kaffe och juice får i fortsättningen gå fetbort.
Det värsta just nu är nog ändå att sova, usch vad jag sover dåligt på nätterna. Ligger flera timmar i sängen innan jag kan somna, vaknar under natten och vaknar jag på morgonen när per går till jobbet kan jag inte somna om. Vilken tur att jag är ledig :)  Sen är det ju sammandragningarna/förvärkarna som spökar, de kan göra riktigt ont ibland. Jag oroar mig inte så mkt över dem längre, men jag tänker mkt på hur jag ska veta när förvärkarna faktiskt blir riktiga värkar. Men jag antar att jag kommer veta det!?
Lillan i magen sparkar inte så mkt längre, jag känner mer av hennes rörelser. Vissa dagar mer aktiv än andra. Jag hoppas att hon fortfarande ligger med huvudet neråt, som hon gjorde när jag var hos barnmorskan förra gången. Jag tycker att det är omöjligt att förstå hur hon ligger där inne.
Nästa vecka ska jag till barnmorskan, börja i föräldrargrupp samt på studiebesök på förlossningen. Spännande!

Aj aj

Sammandragningarna/förvärkarna avlöser varandra denna kväll. aj aj, det gör ont. Varför liksom? Börjar så smått inse hur ont det kommer att göra när det är på riktigt.

BooooooooA

Ja det stämmer nog det som sägs att man blir väldigt fokuserad på att boa in sin lilla bebis när man är gravid. Jag kan spendera timmar (ja faktiskt) med att surfa runt efter inspiration. Och med tanke på att jag inte har så fruktansvärt mycket för mig på dagarna nu för tiden är det precis vad jag gör!

Vi bor ju då endast i en tvåa, i och för sig en ganska stor tvåa, men vi har ju inget bebisrum att ställa i ordning vilket jag såklart hade föredragit. Men då gör man det bästa av situationen. Sovrummet är som tur väl stort så här får vi plats med mycket. Därför tänker jag åtminstone göra i ordning en liten bebishörna i sovrummet. Denna hörna kommer i princip endast innehålla ett skötbord med tillbehör, men ändå :)

Det var länge oklart hur vi skulle göra med skötbord. Jag kan ju säga som så att jag får knappt plats i vårt badrum längre ( you know the big belly) så det är uteslutet att ha ett skötbord där inne. Sovrummet är därför det enda alternativet. Men vad skulle vi ha för typ av skötbord då? Ja, ska det ändå stå där och ta plats kan det ju lika gärna vara snyggt och praktiskt?! Och förvaring behöver vi verkligen. Allstå, en skötbyrå är det vi behöver. Jaha. Det var ju väldigt lätt att hitta. Not. Och jag med min kräsna smak. Kändes som mission impossible. (att jag alltid ska vara så kräsen....?!) På ikea fanns en byrå med kombinerat skötbord i vitt (alltid vitt) men det kändes inte 100. Och så fanns det ju brio och sebra och stokke och en himla massa andra DYRA varianter. Men 4000-6000 för ett skötbord är ju inte rimligt. Ja men då åker vi till auktion och köper oss en byrå i gammal stil och omvandlar till skötbord. Sagt och gjort! Mitt på semestern på en bonnaauktion utanför Båstad ropade jag in en fin gammal vit byrå i lagom höjd, bredd och djup och med bra lådor för 280 kr. Och så var det ju bara att snickra ihop en skötbordsöverdel och så var det klart. Så nu står det där på sin plats. Och det är alldeles vitt. Alldeles för vitt, iallafall på väggen över byrån (högt i tak). Så nu kommer ju nästa steg i booooooandet, att fixa det lite bebis-gullig-pluttigt-fint.

Jag har därför tänkt mig en fin väggdekor på väggen ovanför skötbordet. Något någorlunda färgglatt (det är farligt med för mkt färg tycker visst jag vettni) men lagom. Pasteller passar in bra. Jag har hittat några som är så fina så fina.

Säg vad ni tycker!

fina hjärtan


lite skogstema


ett träd med ugglor

Life is Sweet Väggdekor i Barnrum

en björn som gungar


det kan ju även vara fint med en text i en fin färg, som t.ex. denna fast med vår bebis namn såklart :) fast å andra sidan så är det ju inte lika roligt för bebis att titta på.

NAMN så älskad från första stund

Dagens projekt

Eftersom jag måste få dagarna fram till lillskruttans ankomst att gå har jag en rad projekt på gång jag tänkte försöka hinna genomföra. Dagens projekt har varit att sy en klänning. Det är väl första gången jag på riktigt syr ett klädesplagg så därför känner jag mig ganska nöjd med resultatet. Klänningen bör inte synas i sömmarna men på håll ser det ok ut tycker jag.
Så voila!, en förklädesklänning sydd av tyg från panduro. Tanken är att den skall användas över tex en vit body och strumpbyxor med lite krås på rumpan. hihi :)

babydance

Igår när jag surfade runt och hamnade på en blogg som spelade lugn och klassisk musik satte bebis i magen igång med sitt diggande. Per lyckas aldrig få se när hon rotar runt där inne, det ser så förbaskat roligt ut och det känns väldigt mysko. Denna gång lyckades jag iallafall fånga lite av det på film. Det syns mest i början =)


Magen vecka 32

Magen växer och växer. Eller egentligen tycker jag att den mest flyttas mer och mer uppåt, vilket börjar bli jobbigt. En fot under revbenen. Tryck mot lungorna. TUNGT att andas. Nu ser jag fram emot att magen sjunker ner, så det underlättar lite. Jag som redan innan haft svårt för trånga utrymmen, som då och då under livet haft panikångestattacker i samband med att jag "tror" att jag inte kan andas, vaknat på nätter och skrikit då jag drömt att jag blir kvävd har det ganska jobbigt med denna känslan. Jag får flera gånger dagligen intala mig själv att jag visst får luft, att det bara känns som att jag inte får det. Har vaknat flera nätter av att jag "inte kan andas". Sätter mig då upp i panik och hoppar upp och ner med förhoppning om att lillskruttan ska ramla ner lite. Ja, jag börjar tröttna på magen nu. Ser fram emot min vanliga mage med lillskruttan utanför :)

inköpslista

Hittade en lista på vad som är bra att köpa innan bebis kommer. Lite nytta kanske vi kan ha av den. Jag känner mig ganska stressad över allt man ska tänka på.

Till Mamma
AmningsBH ggr 2 - Check! Har köpt en, det får räcka tills jag vet size
Amningsinlägg - ska köpa
Amningskudde  - Check
Amningspump - köpa om behov uppstår??
Amningskupa - ska köpa
XL Bindor - ska köpa
Trosskydd - ska köpa
Färdiglagad mat i frysen(inte mkt tid över till matlagning) - ska fixa

Till Skötsel
Skötbord - Check
Skötbädd - Check
Blöjhink - Check, ska hämtas på babyproffsen
Blöjor (1pkt newborn 2-4kg 1pkt baby 3-6kg) - ska köpa
Salva (för rödlätta rumpor) - köpa när/om behov uppstår?
Zinksalva (för blåsor och blöjeksem) - köpa när/om behov uppstår?
Tvättlappar - Check
Våtservetter - Check
Badbalja  - Check
Barn/Bad olja - ska köpa
Badhandduk med huva - ska köpa

Till Transport
Barnvagn - Check
Insektsnät - bebis kommer i oktober... kanske inte panik att inhandla?
Regnskydd - Check, får ett med vagnen. Får se hur dugligt det är
Åkpåse - Mamma och pappa skulla köpa detta :)
Barnvagnsmobil - Hade tänkt virka en
Skötväska - Ska köpa
Bilbarnstol - Check
Solskydd (till bilfönstren och till bilbarnstolen.) - hmmm?
Bärsele/Bärsjal - Väntar och ser om bebis verkar vilja vara nära
Resesäng - Känns onödigt, säng finns hos både mormor och morfar och farmor och farfar

Till Sömn
Spjälsäng - Check, fast vi har vagga till en början. Skaffar spjälsäng sen.
Spjälskydd - Check
Filt - Check, fast behöver en tunnare i bomull
Kudde - Check
Sängkläder
-lakan - Check, men behöver kanske fler
-örngott - Sy?
-påslakan - Mamma ska sy
-madrasskydd - Jag har plastad frotté...?
Pyjamas - Check, men behöver kanske fler
Sovpåse - Kanske struntar i det...
Mobil - Avvaktar med mobil till vaggan
Napp (flera olika!) - Check, har två st
Napphållare - ska köpa
Snuttefilt - ska köpa

Till Lek/Fritid
Babysitter (reglerbar!) - ska nog köpa en 
Babygym - ska nog köpa, men känns inte panik
Mjukisdjur (utan påsydda ögon och nosar) - tänkte köpa med speldosa för att spela för magen :)

Övrigt
Modersmjölksersättning - köps när/om behovet uppstår
Febertermometer - Check
Badtermometer - jag tänker känna hur temperaturen känns
Snorsug - köps när/om behov uppstår
Nappflaska med anpassad dinapp - ska köpa
Trasor/små handdukar- för alla spyer och rapningar - Check
"Mitt första år" - det vill jag gärna hitta nån fin!
Behållare till infrysning av bröstmjölk - hmmm??

Kom gärna med synpunkter! Något som saknas/känns onödigt?

hoppsan

idag var det visst bara 2 månader kvar till BF. Men i kroppen känns det som forever!

Vecka 32

Holy maccaroni. Idag går jag in i vecka 32!!

Vecka 32

Mamma: Man kan lätt bli andfådd när man gör något ansträngande trots att lungkapaciteten har ökat. Att man blir andfådd är helt normalt, barnet får lika mycket syre oavsett hur flåsig man känner sig. I slutet av graviditeten kan trycket på pulsådern bli för stort om man ligger på rygg, vilket kan göra att både du och barnet mår illa. Barnmorskan brukar därför rekommendera att man ligger på sidan när man ska sova. Det brukar även vara den ställning som känns bäst, det kan vara skönt att ha en kudde som stöder upp den tunga magen lite. I vissa landsting görs ett extra ultraljud i vecka 32 för att kontrollera att barnet växer som det ska.

Bebis: Vid den här tidpunkten väger barnet cirka 1500 gram och är ungefär 40 centimeter långt. Nu har barnet något bättre kontroll över sin kroppstemperatur. Lungorna är färdiga och barnet ligger nu och tränar dem genom att andas ner fostervatten i dem, ofta med hicka som följd. Tånaglarna växer allt mer. Barnets sparkar blir nu mer som kraftiga knuffar och man kan lätt särskilja olika kroppsdelar från varandra. Ibland kan man kanske känna något spetsigt som rör sig hastigt tvärs över hela magen, det kan vara ett knä eller en fot. Genom att barnet hickar kan man också få en uppfattning åt vilket håll barnet är vinklat, hickningarna känns som mest från barnets rygg.

Jag: Jag har mina ups and downs. Vissa dagar känns bra, jag har energi och orkar göra det jag vill. Däremot märker jag verkligen skillnad på min kropp om jag varit för aktiv en dag. Igår var jag på stan i några timmar, ingen intensiv shopping eller så, två längre pauser med lunch och fika och ändå var jag helt totalt död igårkväll. Jag hade ont i hela kroppen, kändes som att jag hade genomfört ett riktigt jobbigt pass på gymmet. Typ träningsvärk. Och när jag skulle sova kom sammandragningarna/förvärkarna som ett brev på posten. Vaknade även inatt av förvärkar. Så går det när man tror man klarar för mkt.
I övrigt har jag svårt att sova, eller egentligen somna, har ångest inför varje natt. Lillan bökar oftast runt som tusan när det är dags att sova vilket faktiskt kan vara lite irriterande.
Jag känner att min rygg börjar lida av att jag bara kan sova på sidan. Tyvärr vaknar jag ofta av att jag ligger på rygg, vilket inte känns bra när man vet att lillan mår dåligt av det. Men jag kan ju inte påverka hur jag vänder mig på natten.
Boandet fortskrider, iallafall i mitt huvud, inte mkt blir gjort i praktiken vilket är typiskt mig. Jag har alltid så mkt idéer och viljor men slutför inte mkt. Men nu har jag ju tid. Lillan får gärna vänta några veckor på att komma ut, men det gör absolut inget om det blir tidigare än BF. =)

Bebiskläder

Gjorde en liten inventering imorse bland de kläder vi köpt till bebis. Jag har köpt lite då och då sen ultra ljudet i maj och mycket har faktiskt varit på rea vilket är perfekt =) Men nu kände jag att jag ville ha koll på hur mycket mer som egentligen behövs, hade nämligen på känn att det blivit mkt av det ena men lite av det andra... :)

Storlek 50
Body 6 st
Byxor 1 par
Pyjamas 1 st

Storlek 56
Body 7 st
Byxor 3 par
Pyjamas 1 st
Sparkdräkt 1 st
Heldress 3 st
Klänning 1 st
Kofta/Tröja 1 st

Sorlek 62
Heldress 1 st

Storlek 68
Kofta 1 st

Förrutom detta har vi även köpt 5 par strumpor storlek 1-3 mån. Behövs mindre storlek?? och en dregglis.

Efter denna inventering kunde jag konstatera att det vi främst behöver är några fler par byxor, ytterligare nån pyjamas, fler kläder i storlek 62 (dock inte panik), strumpbyxor, strumpor, overall, mössor, ev. vantar och tossor beroende på hur overallen är.

Kan ju även tillägga att vi har mängder av gamla kläder som jag och mina syskon hade när vi var små, bland annat en massa hemstickade koftor och sparkdräkter. Vi kommer med glädje att använda detta men samtidigt kan man ju kanske inte lita på kvaliten.

Blev en tur in till stan idag efter denna rensning. Där hittade jag

1 par byxor storlek 56
1 st body storlek 62
1 varmare mössa
1 par strumpbyxor
1 st pyjamas storlek 56

Nu har vi ett hyffsat bra utbud i garderoben, men det fattas fortfarande lite. Men... det är ju några veckor kvar och något tidsfördriv måste jag ju ha :)

Vecka 31

Jag har ju varit i graviditetsvecka 31 sen i torsdags, har bara inte tagit mig tid för en veckorapport. Men nu kommer den :)

Vecka 31

Mamma: Det är vanligt med besvär från ryggen under senare delen av graviditeten. Livmodern är tung och belastningen blir stor på både ben, rygg och bäckenbotten. För att undvika att få trötthetsvärk i ländryggen är det bra att ha en bra hållning och motverka svank. Personer som tidigare haft problem med ryggen löper större risk att drabbas av besvär.
Förutom den naturliga belastning som blir av den ökade tyngden gör graviditeten i sig att ledband, höfter och ryggrad luckras upp genom ett hormon som heter relaxin. Hormonet vidgar bäckenet och underlättar på så sätt förlossningen. Vissa känner stora besvär av foglossning och kan då behöva hjälpmedel i form av till exempel stödbälte. Undvik asymmetriska rörelser som exempelvis att gå i trappor och bära tunga saker.
Om du har extra tungt arbete kan du ansöka om havandeskapspenning nu. Det gör du hos försäkringskassan. 

Bebis: Barnets proportioner påminner mer och mer om ett barn som är fött, huvudet är nästan åtta centimeter i diameter och fötterna knappt sex centimeter. Hjärnan växer sig större och börjar få allt djupare veck för att få plats. Barnets hud som tidigare varit skrynklig börjar nu fyllas ut med fett och slätas ut.

Jag: Jag känner mig inte lika utmattat trött längre, vilket är riktigt skönt. Jag har såklat inte energi till hur mkt som helst men jag klarar iallafall av det vardagliga. Ryggen är ok, lite stel ibland och ont på kvällarna men absolut inte så illa som jag föreställt mig att det skulle bli (har ju haft en del problem med min rygg tidigare i livet varför jag ställt mig in på ryggbesvär denna graviditet). Det värsta just nu är nog nätterna. Har svårt att sova, hitta sköna positioner och jag svettas ohyggligt mycket. Jag är genomvåt såfort jag vaknar och det är inte trevligt. Vaknar jag har jag mycket svårt att somna om. Men lika bra att vänja sig redan nu vid lite sömn :) Bebis i magen verkar vara en periodare, vissa dagar är hon verkligen extremt aktiv, tycker hon rör på sig hela tiden medans hon andra dagar bara flyttar på sig då och då. Men jag känner ju att hon har det trångt där inne, och det verkar inte som att hon gillar när min mage trycks ihop t,ex när jag sitter framåtlutad eller ligger på sidorna, då sprattlar det hej vilt... detta bidrar också till att jag inte kan somna på nätterna, när det är full hallaballo i magen :) Men jag älskar det samtidigt, jag tar vad som helst. Bara hon har det bra!!

Magen växer

Jag har varit dålig på att fota min mage i sommar, men en och annan bild har jg lyckats få till. Skillnaden syns ju så tydligt när man jämför bilderna så här :) Den sista bilden togs idag. hihi. Tycker den ser lustig ut, jag reagerar verkligen varje gång jag ser mig själv i spegeln. Vänjer mig aldrig vid den.

Åkpåse or not

Det här med att inhandla och fixa inför bebis var mkt svårare än jag trodde. Det är svårt att veta vad som är nödvändigt att köpa och vad man kan avstå. Många ggr kan man säkert lista ut vad som inte är nödvändigt men trots det kan det ju vara praktiskt att ha det. Ett exempel på det är åkpåse. Frågar man runt får man olika svar. Bebis kommer på hösten och då kan det vara både smidigt och praktiskt att ha en åkpåse i liggdelen, man slipper overall vid kortare promenader och man kan vara ganska säker på att bebis inte fryser. Dock skulle det fungera att bädda varmt utan åkpåse men med overall, täcke och filt. Ett som är säkert är att vi inte tänker lägga ner allt för mycket pengar på något som inte är nödvändigt men som eventuellt är lite praktiskt. Och åkpåsar är ju inte superbilliga. Dessutom tycker jag faktiskt att det utbud som finns i baby-butikerna är ganska tråkiga (och dyra). Men så hittade jag denna från laredoute. Inte allt för skrikig i färgen men ändå en färg att kombinera ihop med den svarta vagnen. Men inte vet jag om den är tillräckligt praktisk för att vara värd att köpa? Men söt är den iallafall! Och hyffsat pris. Men helst av allt vill jag bädda med täcke, fina sängkläder. Ser ombonat och mysigt ut.

Besök hos BM

Idag var vi ju hos barnmorskan igen. Jag hade en del frågor med mig och en dos oro och nu känns det bättre. Den enorma trötthet jag känner skulle kunna bero på att mitt Hb var lägre än tidigare, fortfarande inte hejdlöst lågt men eftersom jag i vanliga fall har högt Hb så trodde hon att jag kände av denna lägre nivå. Lägg till värmen samt just det faktum att jag är höggravid så förklarar det nog allt. Jag ska iallafall äta järn nu och jag hoppas så att jag snart är piggare igen!
Angående mina förvärkar så lugnade hon mig (mitt sunda förnuft sa väl ungefär det samma men det känns skönt att få höra det från henne). Fortsatt vila och ta´t lugnt!

Mina värden i v.30+0

Blodtryck: 120/77
Blodsocker: 7.1
SF-mått: 29 cm
Hb: 117
Hjärtljud: 140 slag/min

Bebis ligger med huvudet neråt.

Lite gnäll

Imorgon är min semester officiellt över. Har haft 3.5 underbart härliga veckor. Dock har de varit lite annorlunda, såklart. Sen 2 veckor tillbaka har jag successivt blivit tröttare och tröttare. Förtillfället känner jag inte igen mig själv längre. Jag är så löjligt trött att jag blir tokig. Och det är ingen vanlig trötthet som man känner efter för lite sömn, utan mer utmattning. Har ingen energi över huvudtaget och ofta kommer jag på mig själv med at tänka "hur sjutton orkar hon gå upp för den där trappan" eller "jag kommer aldrig någonsin orka storhandla igen". Jag får fullständig panik när jag tänker på allt som vi har kvar att fixa innan vår prinsessa anländer för jag försår inte hur jag ska orka. Detta är inte klokt. Jag som har så mkt energi i hjärnan, så mkt jag vill hinna göra. Jag försöker intala mig själv att det är den rådande värmen som orsakar denna matthet, att när de kalla dagarna anländer kommer jag orka packa upp väskan efter vår 2 veckor långa semestertripp (!!!!). Som grädden på moset har jag numera förvärkar flera gånger dagligen,  igårkväll när jag skulle sova kom de med några minuters mellanrum och gjorde ondare än förrut. Jag blev lite orolig, har ju ingen aning om vad som är normalt. Jag vaknade dessutom mitt i natten av världens sammandragning som gjorde riktigt ont. Imorgon ska jag till barnmorskan och hoppas då få lite klarhet i vad dessa besvär kommer av. Jag kan ju inter påstå att jag tar ut mig på dagarna, sitter i en solstol och min kära sambo fixar det mesta. Kanske har jag brist på järn trots att jag hade höga ferritin-depåer i början av graviditeten??
Dessa besvär har iallafall föranlett en sjukskrivning de 5 arbetssdagar jag har kvar innan graviditetspenningen startar. Jag ska med andra ord inte jobba mer nu, och det känns skönt. För jag förstår inte hur jag skulle orka.
Så, nu har jag gnällt färdigt. Och jag måste såklart avsluta med att jag inte skulle byta bort denna graviditet mot något annat, för snart snart snart får vi träffa vår lilla tjej!

RSS 2.0