Vecka 25

Idag traskade jag raskt in i v.25!

Vecka 25

Mamman: Placeringen av livmodern är vid denna tidpunkt ungefär 2-3 fingerbredder ovanför naveln. Barnmorskan mäter magens mått på ett speciellt sätt som kallas symfys-fundus mått. Man mäter det från blygdbenets topp upp till livmoderns övre del. Siffran skrivs upp och bildar sedan en alldeles egen tillväxtkurva. Livmoderns mått är mellan 23 och 26 cm. Som en fotboll!Vid den här tidpunkten är det vanligt att man får höra barnets hjärtljud på barnmorskemottagningen för första gången, genom en apparat som gör att ljudet hörs i hela rummet. Barnets puls ligger omkring 150 och hjärtljudet låter som en galopperande häst. Man mäter även sitthöjden på barnet, genom att mäta avståndet och blygbenet och övre delen av livmodern. Om du oroar dig inför förlossningen är det dags att börja fundera över hur du kan förbereda dig och vilken hjälp du vill ha. Som partner till en gravid kvinna börjar graviditeten också bli mer påtaglig. Vissa kan känna av liknande symtom som kvinnan har haft, till exempel illamående och viktuppgång. Blivande föräldrar kan börja fundera över om man vill gå någon föräldrakurs och eventuellt anmäla sig till det.

Barnet: I vecka 25 är medelkroppslängden 33 cm från hjässa till häl och barnets medelvikt är 800 gr. Huvudets omkrets är 23 cm. Den snabba tillväxten avtar. De flesta av barnets organ är färdigutvecklade vid denna tidpunkt och barnet kan nu överleva om det skulle födas. För tidigt födda barn har emellertid svårt att hålla värmen och lungorna är långt ifrån färdigutvecklade. Könsorganen för både pojkar och flickor är färdigutvecklade och barnet kan knyta sina händer och få tag på sina fötter.

Jag: Magen fortsätter väl att växa, jag tycker inte jag ser så stor skillnad egentligen men när jag fotar magen kan jag ju se skillnaden :) Jag börjar nog vänja mig vid mage! Viktuppgång hitills är 8.8 kg. Har inte ökat nått sista veckorna, det märks att jag inte är lika hungrig och illamående längre. Annars måste jag säga att jag är förvånad över att jag inte har ont i rygg, höfter, bäcken m.m Men jag är verkligen glad att jag slipper! Så länge det varar.
Nästa vecka är det för barnmorskebesök, ska bli spännande att se hur SF måttet ligger.
Pyret gör sig mer och mer påmind i magen, sparkar och rullar runt. Ibland har jag svårt för att somna när h*n är som mest aktiv.
Har annars åkt på en dunderförkylning denna veckan, vilket har varit ganska jobbigt. Tungt att andas på natten, täppt i näsan och ont i halsen. Hoppas det går över snart!

Babyskydd

Vi har beslutsångest så det heter duga!!
Fattar inte varför det ska vara en sådan djungel att sätta sig in i och köpa babyskydd. Det finns så otroligt mycket att ta hänsyn till. Tänkte försöka reda ut ett och annat, för att underlätta för mig själv. Dessutom behöver göra göra en sammanställning som per kan ta ställning till då han varken har tid eller tålamod att sitta och surfa runt på nätet som jag gör.

De egenskaper vi främst värdesätter är:
- Säkerheten (självklart)
- Smidighet, praktiskt
- Att den ska fungera ihop med vagnen

Från smartson.se: De flesta babyskydd idag är testade och godkända. Ur säkerhetssynpunkt spelar det därför mindre roll vilket babyskydd man väljer bara det är godkänt. Däremot skiljer sig de olika modellerna åt vad det gäller hanterbarhet och ergonomi. Den stora fördelen med ett babyskydd är att du kan lyfta ur det och slipper väcka barnet efter bilfärden. Därför bör man välja en modell som är bekväm och inte för tung att bära. Många babyskydd kan idag monteras på ett barnvagnschassi vilket gör att du slipper ta med liggdelen eller lyfta över barnet till barnvagnen. Kontrollera att det passar ihop med den barnvagnsmodell du äger eller planerar att köpa. Till de flesta babyskydd går det att skaffa en bas som tillbehör. Den monteras i bilen, antingen med bilbälte eller med isofixfästen och gör att du endast behöver klicka i och ur babyskyddet. Du slipper krånglet med bilbälte vilket är extra smidigt om du är ensam med barnet.

Från säkerhetsbutiken.se I grunden är allt skydd för fordonspassagerare olika sätt att hålla fast personer, så att de inte slår sig i inredningen, inte kastas ut, och bromsas upp optimalt i krocken av bilens deformationszoner. Om vi kan få barnstolen att sitta hårt fast i bilen, kan det kanske ge bättrad säkerhet också? Svaret på frågan är i enkla ordalag "ja", dock med lite om och men. I Europa genomfördes stora studier i denna fråga innan vi till slut bestämde oss för en standard. De studierna, på brittiska transportforskningslaboratoriet, TRL, men även i Sverige och Tyskland, visar att ISOFIX försedda stolar rör sig mycket mindre i krocken. På så vis bromsas barnet upp i krocken tidigare i krockförloppet, vilket är en fördel, särskilt i de modernare fordonen som gjorts för att passa EuroNCAP kraven.

Från Vi föräldrar.se: Viktigt med E-märkning. Bilbarnstolen ska vara E-märkt. Tidigare fanns även en svensk T-märkning men den är nu borttagen. Låg tyngdpunkt. Välj en stol med låg tyngdpunkt. Tänk att bebisens rumpa ska vara långt ner eftersom låga stolar är säkrare än höga. Stötupptagande material. Det är viktigt att babyskyddet är tillverkat av stötupptagande material, till exempel frigolit. Upprätt bättre än liggande. Välj ett babyskydd där bebisen sitter upprätt eftersom det är bättre för nacken om något händer. Ha koll på vad som har hänt. Om du köper en begagnad stol, var säker på att den inte har varit med om någon kollision så att den håller om något händer.
Isofix är en ny metod att installera barnstolar i bilar. 
Isofix står för International Standard Organisation (FIX) och är ett internationellt standardsystem för montering av barnstolar i bilar. Den stora fördelen med Isofix är att den fixerar barnstolen mot sätet, vilket gör stolen eller babyskyddet stabilare än den traditionella fastsättningen med ett vanligt bilbälte. Med Isofix installerat är det också mycket lättare att ta barnstolen i och ur bilen. Men den viktigaste fördelen är att man minimerar risken för att installera barnstolen fel


Okej, isofix verkar vara säkert och smidigt. Inget bilbälte behövs, och babyskyddet klickas på en bas. Det verkar inte heller som att vi behöver lägga ner energi på att leta efter ett säkert skydd då alla verkar vara godkända.
Då till frågan; vilken av babyskydden har iso-fix? Och är de babyskydden tillräckligt stora men ändå tillräckligt lätta och smidiga för att vi ska orka bära runt det samtidigt som bebisen inte växer ur babyskyddet för fort? Jag tror även att vi kommer använda bil mycket vilket innebär att ett babyskydd som inte är för otympligt vore att föredra. Det vore även bra om babyskyddet kan fästas med bilbälte (utan basen) om man någon gång behöver använda en annan bil (som inte har iso-fix) alternativt att basen kan fästas med bilbälte istället för iso-fix. Vad jag har kunnat läsa mig till så har även volvo-bilar i allmänhet så korta bälten att man mer eller mindre måste ha en bas för annars räcker inte bältet till.

De babyskydd jag hittat som verkar intressanta är nedanstående (alla skydden uppfyller säkerhetskraven):


Maxi Cosi Pebble

Fördelar: Går att använda med isofix bas samt med bälte, lätt och smidigt, enkelt att sätta fast babyn i det pga smartare detaljer i bältet, 5-punktssele, snyggt, säkert, olika ligglägen bland annat kan stolen vara mer upprätt tillsammans med basen vilket medför att barnet kan ha det längre, passar till barnvagnen.
Nackdelar: Dyrt, kostar 2300 kr (utan bas), för att få med iso-fix måste maxi-cosis dyraste bas inhandlas (family fix vilken kostar 1900 kr!)


Maxi cosi CabrioFix

Fördelar: Funkar till barnvagnen, går att sätta fast i bilen med iso-fix samt tre punktsbälte, lätt och smidigt att bära med sig (3.2kg), fungerar ihop med maxi-cosis alla tre baser, isofix bas går att använda med bälte, extra sidokrockskydd, har vunnit bäst i test och är europas mest köpta babyskydd, integrerat solskydd.
Nackdelar: Är också dyrt, skyddet kostar ca 1800 kr och den billigaste basen med isofix kostar ca 1500 kr.


Britax Babysafe plus

Fördelar: Fempunktssele, extra säkert sidoskydd, integrerat lutningssytem, ställbart huvudstöd, funkar med isofix bas samt att basen kan monteras även med bälte, skyddet kan även monteras med enbart bälte, inbyggt solskydd, gungfunktion, funkar till barnvagnen
Nackdelar: Även detta skydd är dyrt; skyddet kostar ca 1300 kr och isofixbasen ca 1600 kr, väger något mer än maxi cosi; ca 4 kg


Acta Graco Logico S

Fördelar: Passar till barnvagnen, monteras med bas och trepunktsbälte, har suflett, barnet spänns fast med en vadderad 5punktssele, extra sidokrockskydd, billigt; kostar ca 1700 kr inkl bas
Nackdelar: Basen har inget isofix-fäste, stolen är ganska stor och tung; 4.4 kg och är otymplig om skyddet ska i och ur bilen ofta, skyddet blir högt vid montering på bas.Brio Primo
Fördelar: Bas monteras med isofix eller trepunktsbälte,        skyddet kan även monteras med enbart bälte, litet och          lätt (3.8 kg), extra kuddstöd, mjuk stoppning,                        vaggfunktion, solskydd inggår, billigt; kostar ca 1500 kr      för skydd + bas
Nackdelar: Det verkar inte som att det är funkar ihop med    vagnen, är väldigt litet och det är vanligt att barnen              växer ur det tidigt,

För att sammanfatta det hela:
Billigast är brio-skyddet, det funkar dock inte ihop med vagnen. och det vill vi ju.
Då återstår de andra skydden.
Dyrast och även det snyggaste är Maxi cosi pebble, det finns inte mycket skrivet om detta skydd då det är relativt nytt. Men pga priset utesluts detta skydd.
Eftersom att isofix verkar vara allra säkrast och smidigast utesluts även Acta gracos (vilket ju även verkar vara alldeles för tungt och otympligt).
Kvar finns då maxi-cosi cabrio fix samt britax babysafe plus.
Maxicosi kostar ca 400 kr mer än britax, samtidigt som maxicosi är lättare, snyggare och har vunnit massor av bäst-i-test. Ja vad säger man, ska man snåla ur på 400 kr? Jag tycker iochförsig att ett pris på 3300 kr är hutlöst för ett babyskydd. Trodde verkligen inte att det skulle kosta så mycket. Men samtidigt vill jag ju ha ett babyskydd som har allt det där man söker, så man slipper köpa ett nytt till nästa barn. Jag vill verkligen INTE köpa ett begagnat, skulle isåfall vara av någon man känner men absolut inte någon okänd på blocket. I det läget tycker jag verkligen säkerhet går före pengar. Sen finns det ju även möjligheten att hyra, men jag har kollat runt lite på det också och om vi ska få de egenskaper vi vill ha kommer det att kosta en slant varje månad och jag tror då inte det lönar sig i längden eftersom vi vill ha fler barn.
Tankar någon??

Vecka 24

I torsdags gick jag in i v.24. Hinner inte med längre, veckorna går fort.

Bebis

Hörseln är väl utvecklad. Barnet känner igen mammans, partnerns och eventuella syskons röster. Den hör även mammans hjärtslag. Nu börjar det bli lite trångt där inne. Barnet känner vad som är upp och ned. Balansorganet i innerörat har utvecklats. Nu börjar nästa viktiga utvecklingssteg av hjärnan. Nu har bebisen en chans att överleva en eventuell för tidig födsel även om det ofta för med sig en del komplikationer. Vikt 600 gram, längd 30 cm.

Mamma

Din livmoder har växt så att den når över naveln. Nu kan du känna hur det spänner och trycker ju mer magen växer. Du kan få en del krämpor som  halsbränna, ryggont  och ont i benen. Du kanske också måste gå och kissa oftare. Många drömmer livliga drömmar nu. En del gravida samlar på sig vatten och får svullna ben framemot eftermiddagen och kvällen. Lägg upp benen på bordet eller stolen och vila dig. Du kan också använda stödstrumpor. Dina bröst har blivit större och du behöver säkert större BH med bra axelband. Kanske har du uppmärsammat att vätska kan sippra fram ur brösten. Brösten förbereder sig för sin kommande funktion, mjölkproduktionen. Varje bröst kan öka 200-400 gram men det är mycket individuellt.

Jag.

Inget nytt egentligen förrutom att magen växer så det knakar. Och fötterna värker efter en dag på jobbet. Mer är det inte. Känns bra! Jag längtar och längtar, vill boa och fixa. Shoppa och planera :)


Barnvagn beställd

Idag gjorde vi slag i saken och beställde barnnvagn :) Det blev den vi varit inne på från början, en Teutonia cosmo med liggkorg. Som den på bilden fast inte med rosa detalj, där kommer det vara svart istället. Allt blir svart, kanske tråkigt, men snyggast enligt oss :)
'
Vi hoppade över åkpåse, myggnät och skötväska sålänge. behöver suga på den karamellen ett tag till.... Teutonias skötväska är förresten alldeles för stor tycker jag, funderar på en mindre från ett annat märke. Vi får se! Känns bra att det är gjort iallafall! Ett steg närmare vårt lilla pyre!!

Fixa

Idag har jag tvättat och sorterat in mina gamla bebiskläder till bebisens egna nya garderob. Åh va detta är mysigt! Jag skulle kunna vara ledig hela tiden och bara fixa. Vill inte jobba mer nu. Men jag har bara 4 veckor kvar till semestern - därefter jobbar jag 5 dagar och sen går jag (förhoppningsvis) på graviditetspenning! Så jag ska försöka stå ut!

Jag har förövrigt hundratusentals idéer över vad jag vill fixa innan bebisen kommer. Jag bubblar över av idéer och inspiration och jag känner att jag varken har tid eller pengar till att fixa allt detta. Får försöka prioritera lite och göra det som är mest nödvändigt!

Först och främst måste vi fixa i sovrummet; där har vi många planer inte bara till bebis. Vi ska köpa nya sängar till oss själva (stort stort behov) samt täcke till mig. Bokhyllan måste bort (får inte plats med den sen) och en vägghylla ovanför skrivbordet måste inhandlas och sättas upp för de prylar som nu är i bokhyllan som vi vill ha kvar framme. Ett skötbord (helst med kombinerad byrå) ska vi försöka hitta, får ju dessvärre inte plats med något i badrummet, inte ens ett väggfast eller ihopfällbart skötbord. Har ett yttepytte badrum (tur att sovrummet är stort). Bebis ska sova i vagga första tiden, en släktvagga som är såååå fin. Det finns en ställning för sänghimmel med till vaggan och självklart skall detta fixas! Men jag vill inte köpa en sänghimmel, så himlans dyra, ska försöka sy... Men hur gör man??

I hallen måste vi ordna en smidig plats för barnvagnen, måste ju ta med den in i lägenheten hela tiden. Finns liksom ingen plats för den i trapphuset, så barnvagnen får med andra ord bli en del av inredningen! Känns inte som ett drömscenario men vad gör man? Har ju inget val, får göra det bästa av situationen!

Ja detta måste vi prioritera!!

En djungel

Har spenderat kvällen framför datorn. Vi har många beslut att fatta framöver. Vilken vagn ska vi ha? Vad behövs till vagnen? Jag tror jag blir knäpp. Vilken djungel det är! Vi har nog bestämt oss för vilken vagn det blir, men nu till tillbehören... Kanske kan nån hjälpa... Behövs åkpåse till en ligginsats? Bebisen kommer ju på hösten och man får väl räkna med kalla månader därefter. Åkpåse måste ju värma bra men räcker det med varm overall och varmt täcke/filt? Om åkppåse skall inhandlas, köper man då den som tillhör vagnen eller finns det bättre och billigare på andra ställen? Ska åkpåsen isåfall vara i dun eller vilket material skall man satsa på? Och storleken på den? Ska man köpa den (dyra) skötväska som hör till vagnmodellen eller kan man hitta billigare och bättre nån annanstans? Behövs ett babyskydd som kan klickas på chassit? Troligen inget måste men är det smidigt?

Haha, skrattar.... helt sjukt detta. Måste varit lättare förr!

Magen vecka 23

Det blev aldrig nån magbild förra veckan, kör på det idag istället. Så här stor är alltså magen nu.

Vecka 23

Jag säger det igen, kan det vara på riktigt att tiden går så fort? Idag är jag i vecka 23!!

Vecka 23

Kroppen: Man kan känna hur barnet rör och vänder på sig. Ännu finns det gott om plats i livmodern. Det går även att urskilja i vilket position barnet ligger. Ibland kan det göra tillfälligt ont i sidan som kan orsakas av att livmodermuskulaturen töjer sig mycket. Många upplever den här tiden som en positiv del av graviditeten. Barnet är inte alltför tungt än och det är fortfarande långt kvar till förlossningen. Men alla är inte lyckliga och mår bra under graviditeten. En vanlig orsak kan vara oro inför hur livet med ett litet barn kommer att bli. Vissa blivande mammor är ofta sjuka. Det beror på att immunförsvaret påverkas så att det fungerar lite sämre under graviditeten.

Barnet: Barnet reagerar på olika sorters ljud som musik och röster. Barnet ligger ofta och suger på sin tumme. Huvudhåret har börjat växa ut och en del barn kan ha riktigt tjockt hår redan som nyfödda. Barnet hickar när det ligger i livmodern, ett nyfött barn hickar också ofta. Nu är det mer kännbart och känns igen som ett rytmiskt dunk. Nu är bebisen förmodligen ungefär 29 cm lång från hjässa till häl och väger ungefär ett halvt kg. Blodkärl i lungorna utvecklas inför livet utanför och bebisen sväljer nu regelbundet – men kommer normalt inte att producera någon avföring tills efter födelsen.

Jag: Jag känner mig klumpigare och klumpigare, verkligen en ny erfarenhet det här med att det är jobbigt att ta sig upp från soffan när man legat ner! Jag tycker magen är megastor nu, är lite rädd för hur det kommer att bli. Jag mår fortfarande bra men halsbrännan är kvar, vilket jag börjar vänja mig vid. Jag känner verkligen hur konditionen sinar, orkar inte alls mycket längre. Vid några tillfällen har jag känt hur magen blivit alldeles stenhård, för att sen återgå till det vanliga... jag undrar om det är sammandragning? Har ju ingen erfarenhet alls och vet ju inte hur det ska kännas men jag har förstått att SD kan vara smärtfri. Jag känner ju ingenting alls, förrutom med handen på magen... Bebisen rör på sig ofta!! Ibland är det nästan obehagligt hur den rumlar runt där inne och sparkar på mina organ. Men för det mesta mysigt!! :) Längtar efter bebisen så jag blir tokig!

Det där med att sova...

...är ju egentligen inte så jobbigt eftersom att jag längtar efter sängen mest hela tiden. Men jag är en magsovare, sover nästan alltid på magen och nu går det inte längre. Jag känner lillen sparka och göra gymnastiska volter inne i magen såfort jag ligger lite grand på magen, vilket jag förståss tolkar som ett missnöje från bebisens sida. Därför har jag nu, unnat mig kanska jag skulle säga då den inte tillhör det allra billigaste, en sköööön kudde som senare även kommer funka som en amningskudde/sovplats till pyret. Längtar efter den! Dessutom planeras det inköp av nya sängar vilket förhoppningsvis kommer underlätta min sömn ännu mer ;) Lite svalare nätter skulle inte heller skada...!!

Vecka 22

Tiden rusar verkligen fram, idag gick jag in i v. 22!!

Bebis:
Från och med vecka 22 kallas det lilla livet barn istället för foster, även om den medicinska termen fortfarande är foster. Runt denna tidpunkt börjar barnet ha en regelbunden rytm med sömn och vaket tillstånd, men kan väckas av moderns rörelser. Mängden fostervatten är ungefär 600 milliliter. Nu väger bebisen nästan 430 gram, är ungefär 28 centimeter lång från hjässa till häl och har samma proportioner som en nyfödd bebis, om än lite spinkigare eftersom bebishullet inte utvecklats ännu.

Mamma:
I takt med att du blir tyngre kan du också få fler graviditetskrämpor, som till exempel vadkramper, främst på nätterna. Benen kan svullna under dagarna. Svullnaden kan minska om du använder stödstrumpor som bland annat finns på apoteket. De sista veckorna har brösten kanske börjat förändras, mjölkkörtlar har mognat och blodkärlen i huden på brösten har blivit tydligare. Det kan också komma lite vätska från brösten, särskilt om du är omföderska. Du har fått kontakt med ditt barn och kan känna sparkarna, fortfarande kan sparkarna komma med flera dagars mellanrum - så oroa dig inte!

Jag:
Graviditetskrämpor? Skulle väl vara den förskräckliga halsbrännan och magkatarren jag tjatat om förrut, och om det är det enda som stör mig just nu ska jag kanske vara glad!! Men det är jobbigt att ständigt ha ett brinnande klot i epigastriet och väldigt ofta kommer det uppstötningar, sista dagarna även lite kräk (ursäkta äcklig info). Vattenflaskan är min bästa vän och på andra plats kommer novalucol, men inget tycks hjälpa. Jag får helt enkelt lära mig att leva med det. Jag mår ju bra annars! Jag har bra järndepåer och är inte sjukligt trött, jag är fortsatt rörlig, känner inte av fogarna eller ryggen. Har dock några få gånger fått som extrem håll långt ner till höger i magen när jag går, men det brukar gå över men i ögonblicket kan jag knappt ta mig framåt.
Mina ben svullnar verkligen när jag jobbar, jag försöker använda stödstrumpor men har bara två par och blir så jäkla varm om fötterna när jag jobbar med dem på, men jag vet ju att det är viktigt så jag ska nog försöka skärpa mig ännu mer.
Jag tror jag har en livlig liten bebis i magen, jag känner h*n jättemånga ggr varje dag, oftast i samband med att jag vilar och är still. Skulle det gå en hel dag utan att jag känner nån spark skulle jag faktiskt bli orolig, även om jag vet att det är normalt! En framtida fotbollsspelare tro? :)

En liten....

...nu vet vi vem du är som bor i min mage! Och vi längtar så efter dig!

Vi var alltså på ett könsultraljud idag, vi kunde inte hålla oss, ville veta. Vad det blir håller jag för mig själv ett litet tag :) Underbart att se bebisen igen, denna gång ville h*n inte riktigt visa sig dock, vi fick putta och greja för att h*n skulle vända sig, men h*n växer som h*n ska och allt ser fortfarande strålande ut! Jag är så lycklig!!


RSS 2.0