Pysslat lite

Nu har jag kommit in i en fas med massor av inspiration, jag har alldeles för många ideér och projekt på gång. Denna filt/tunna täcke har jag nu knåpat ihop till bebis. Ser ganska skrynklig ut på bild och det är väl ingen symästare bakom verket, men jag tycker det är charmigt med hemmagjorda, inte perfekta ting ;) Jag tänker använda täcket för bebis att ligga på på golvet.

Magbilder v20 och v21

Det händer en del på en vecka. Är fortfarande inte van vid detta, fascinerande att nästan kunna se magen växa.

Udda vinkel

Idag sitter jag och bebis i soffan och pluggar hela dagen. Ungefär såhär ser vi ut. Lustig vinkel. Magen ser konstig och gigantisk ut :)


Vecka 21

Idag går jag in i vecka 21, passerat halva tiden nu. En milstolpe som är skön att vara förbi :)

Bebisen
Din bebis blodcirkulation är nu komplett och helt fungerande. Navelsträngen fortsätter att växa och bli tjockare alltmedan blodet strömmar med avsevärd kraft igenom för att förse bebisen med syre och näring. Moderkakan är nu nästan lika stor som bebisen. Storleken kommer att fördubblas under andra halvan av gravid iteten. Bebisen är nu c:a 18 cm lång från huvud till stjärt och väger ungefär 300 gram. Nu mognar de olika organen. Matsmältningssystemet fungerar redan på ett grundläggande sätt och bebisen kan svälja fostervatten och ta upp vatten och socker och sedan göra sig av med restprodukterna. Denna mekanism är en förberedelse på livet utanför livmodern. I blodet finns det redan ett stort antal röda blodkroppar, och vita blodkropparna börjar att bildas. I munnen börjar små smaklökar att bildas på tungan.

Du
I princip alla kan nu se att du är gravid! Din livmoder borde nu kännas ungefär 2 cm ovanför din navel. Du har antagligen ökat 4-7 kg i vikt och allteftersom bebisen börjar bilda sina fettreserver kommer också din vikt att öka. Under de kommande 10 veckorna kommer du att gå upp ungefär hälften av den totala viktökningen under hela graviditeten. Du kanske också märker av en ökad aptit eftersom du behöver 500 kcal mer per dag för att försörja din ökade ämnesomsättning. Det är bra att undvika mat som innehåller mycket fett, socker och kalorier, och istället äta frukt, grönsaker, spannmål och anndra naturliga baslivsmedel. En del upplever ovanliga starka begär efter mat, och även efter sådant som inte är mat; såsom cigarettaska, kol och öl. Bli inte förvånad om dina ben svullnar upp under dagen. Detta kan avhjälpas genom att sätta fötterna i högläge någon eller några gånger under dagen. Blir svullnaden kraftig så bör du genast kontakta barnmorskan eller läkare för kontroll; särskilt om du har andra symptom så som huvudvärk och flimmer för ögonen.

Jag
Jag tror att jag börjar känna mig piggare, är iallafall inte lika hopplöst trött på kvällarna längre. Mer energi har jag också fått. Jag är dock fortfarande hysteriskt trött efter jobbet och behöver alltid sova minst en timma när jag kommer hem. Halsbrännan är, som jag tidigare nämt, besvärlig men så länge det håller sig till det ska jag väl vara glad. Min stresströskel verkar vara lägre än normalt och jag har hiskeligt ont i magen (magkatarr) när det är stressigt på jobbet, vilket det varit ett tag nu. Annars känner jag inget konstigt. Bebis håller låda inne i magen, oftast när jag är stilla. På jobbet, när man är i full fart, känner jag inte av den alls. Vaggas väl till sömns. Min aptit kommer och går, vissa dagar har jag svårt att få i mig något, känns som att det inte finns plats för nått i magen, medans jag andra dagar kan äta konstant. Vikten ska vi inte prata om.

140 dagar

Upptäckte precis att jag varit gravid i 140 dagar och har 140 dagar kvar!! Coolt eller? :)

Barnmorskebesök

Idag har vi varit på MVC och träffat barnmorskan. Vi fick lyssna på hjärtljuden, vilket var en häftig upplevelse. 144 slag/minut. Allt lät bra! Skönt! Annars hände inget särskilt. Fick veta att mitt Ferritin låg på 120, vilket är inom normalvärden men ovanligt högt för att vara gravid kvinna tydligen. Jag behöver i vilket fall inte äta järn vilket verkligen är en fördel! Efter besöket åkte vi till babyproffsen och spanade på vagn, men där var det et tråkigt utbud så vi spanar vidare. Inte lätt det här med vagn alltså.

I övrigt så tar min halsbränna snart kol på mig, det känns som att det brinner i magen och halsen. Jag dricker vatten som om jag inte sett en droppe på flera år och knaprar novalucol, vilket inte hjälper i mer än 15 min. Nu har jag köpt gaviscon och hoppas att det ska ha en bättre lindrande effekt, men än har jag inte märkt nån skillnad. Nästa steg får bli omeprazol, men jag är inte så förtjust i att stoppa i mig en massa piller.... så jag ska försöka stå ut.

Imorgon går jag in i v.21, och är alltså halvvägs!! Tjoho :)

Vecka 20

Idag går jag in i vecka 20! =)

 

Vecka 20 (från familjeliv)

Kroppen: Det börjar synas att du är gravid även utanpå kläderna. På vissa börjar naveln sticka ut en aning.

 

Vissa lider av halsbränna och förstoppning, vilket är helt naturligt. Det orsakas av att musklerna runt tarmarna och magmunnen inte är lika strama som förut. Motion, rätt kost och att hoppa över kaffe och stark mat kan underlätta. Man får också lättare hål i tänderna och ibland svullet eller blödande tandkött.

 

På de rutinmässiga barnmorskebesöken brukar man göra en del undersökningar för att följa fosterutvecklingen och för att se eventuella avvikelser i mammans hälsa.
Vid varje besök mäter man blodtrycket, kontroller barnets hjärtljud och mäter mammans mage. Vid vissa besök kontrolleras även blodvärdet, urinprov och blodsocker hos mamman.

 

På vissa barnmorskemottagningar ordnas ett gruppmöte, där man får information om föräldraförsäkring, kosthållning, amning med mera. Man kan också prata om hur man kan lindra besvär från rygg och bäcken. Du kan till exempel få hyra ett stödbälte för att minska bäckenbesvär.

 


Fostret: Fostret växer mycket under den här tiden och är cirka 25 centimeter långt och väger runt 250 gram.

 

Huden utvecklar nu ett gelélikande lager som kallas vernix, det skyddar huden från fostervattnet. Under mjölktänderna bildas de permanenta tänderna.


Jag: Halsbränna, huvudvärk och trötthet. Men annars mår jag bra. Mitt Hb ligger på 118, kollade på jobbet häromdagen. Igår ringde min barnmorska och berättade att jag inte är immun mot röda hund, vilket inte känns bra. Jag har ju vaccinerats för detta två ggr när jag var liten. Jag vet ju att röda hund kan vara förödande att få i en graviditet så nu ber jag till alla makter att jag inte stöter på någon med det, visst är risken minimal, nästan obefintlig, för ingen har ju det nuförtiden men man vet ju aldrig. Det är ju mässlingsutbrott i europa och vi kan vänta oss fler mässlingsfall här i sverige oxå. Så då undrar jag ju om jag inte längre är immun mot mässlingen heller, eftersom att det ingick i samma spruta. Får ta ett snack med läkarna på jobbet. Barnmorskan berättade även att jag hade högt ferritin, så jag får inte äta järn. Ska dit nästa vecka, ska be henne förklara detta lite nogrannare då, för jag känner ju mig jättetrött nästan hela tiden.

Magen har formligen exploderat sista veckan. Och bebis är aktiv där inne. I förrgår kände jag första sparken utanpå, underbar känsla. Igårkväll fick jag några rejäla buffar också. Nu vill jag bara att Per ska få chansen att känna det snart!;)


Magen vecka 19

det har onekligen hänt en del på en dryg vecka. hur ska detta sluta?? :)

Vecka 19

Idag gick jag in i vecka 19.
Det var en lång vecka 18 eftersom jag blev flyttad fram två dagar :)

Vecka 19  (från familjeliv)

Kroppen: Nu börjar du komma halvvägs genom graviditeten. Det kan vara bra att reflektera över sin livssituation och det som ska komma. Tanken förändras från ”nu är jag gravid” till att ”nu väntar jag barn”. Blodvärdet sjunker och barnet behöver mycket järn. Nästan alla gravida kvinnor behöver ta järntillskott. Blodtrycket kontrolleras regelbundet på barnmorskemottagningen. Det är vanligt att det sjunker lite, eller stannar på samma nivå som tidigare. Om blodtrycket går upp kan det vara ett tecken på havandeskapsförgiftning. Livmodern växer allt mer och magen börjar få en rund form i profil. Vissa kvinnor kan känna av foglossning omkring den här tidpunkten. Det kan yttra sig som en diffus värk runt bäcken och neråt låren. Under senare delen av graviditeten kan man få problem med ryggen, man kan till viss del motverka det genom allsidig kroppsträning som dessutom gör att man får bättre kondition.

Fostret: Små, ljusa hårstrån så kallade lanugohår täcker kroppen och till och med undersidan av fötterna. Det fina fjunet kan finnas kvar på vissa delar av kroppen efter födseln, t.ex på ovansidan av öronen. Ögonbrynen och ögonfransarna börjar markeras och på barnets fingertoppar finns helt unika fingeravtryck. Benen har nu kommit ifatt och är i rätt proportion till kroppen. Barnet ser ut som en färdig människa, i miniatyr.

Jag: Jag mår bra! Jag har lärt mig att leva med halsbränna på kvällarna, trötthet, myrkrypningar i benen och huvudvärk lite då oh då, för vad gör det när man bär på världens finaste bebis?? Bebisen är livlig inne i min mage, känner av h*n oftare och oftare. Ännu har ingen spark känts utanpå magen men det är nog bara en tidsfråga. Jag känner hur bebisen rör sig där inne, hur h*n kickar löst mot min mage och ibland tror jag att jag känner att bebisen trycker mot urinblåsan då jag får som stickningar och kramper i den. Men det är bara mysigt! Min mage börjar bli hård och rund, på morgnarna känns det extra tydligt när jag inte är svullen. Jag älskar att ligga och känna på magen och känna bebisen där inne!!
Vi är så nyfikna på vem du är som gömmer sig där inne och vi längtar ihjäl mig efter dig!!!!

Inlägget som försvann

Skrev ett inlägg igår om hur ultraljudet gick i tisdags men det försvann visst.

Jag var som sagt otroligt nervös inför detta ultraljud, mådde fysiskt illa i hela kroppen. Jag bara skakade när jag la mig ner på britsen och blundade så hårt. Vågade inte titta på skärmen. Det första barnmorskan säger är "här har vi moderkakan och här är magsäcken". Ok, min magsäck tänkte jag. Sen gick hon på i helt normal ton "och har har vi magsäcken från en annan vinkel". Då gick det upp ett ljus för mig "menar du bebisens magsäck?" "Javisst" sa hon helt lugnt. Ingen dramatik där inte. Vilken lättnad!! Tårarna rullade ner för kinderna på mig. Lyckligare har jag nog aldirg varit! Men dagarna av nervositet fick mig verkligen att inse att man ska vara sååå J*KLA lycklig om man får friska barn! Tänker nu extra mycket på alla starka, fantastiska föräldrar som lever med ett inte friskt barn. Jag var snubblande nära er situation och fick med ens en liten gnutta förståelse för vad ni går igenom!! Största styrke-kramen till er!

Bebis debut som fotomodell :)

Här kommer första bilden på vårt lilla pyre!!

observera att bara för att jag valt rosa behöver det inte betyda att det är en tjej (gillar ju bara färgen). Vi vet ännu inte om det är en flicka eller pojke som bor där inne och har inte bestämt om vi ska ta reda på det heller!!

Nytt UL imorgon

Jag är så nervös inför ultraljudet imorgon så jag kan inte ens beskriva det. Har aldrig varit så nervös inför något i hela mitt liv. Jag drömmer hemska drömmar, får för mig all möjlig skit och har redan the worst case scenario framför mig. Det är så jag funkar, kan inte slappna av och vara lugn, det går bara inte.

Magen vecka 18

Magbild för vecka 18.

Ultraljudet

Det var en häftig upplevelse, fast jag låg där nästan med andan fast i et andetag hela tiden och vågade inte andas ,försökte höra på allt barnmorskan sa och var så rädd att hon skulle säga något negativt. Hjärnan, ryggraden, hjärtat såg bra ut. Två armar, två ben. Två ögon och en rumpa. Däremot såg hon inte magsäcken tillräckligt väl (eller hon var osäker på om det var den hon såg) så jag måste komma tillbaka nästa vecka..... hon sa at jag absolut inte behöver oroa mig utan de vill bara ta det säkra före det osäkra men självklart blev jag orolig!!!! Så nu kan jag inte tänka på nått annat och jag kommer att pinas fram till ultra ljudet på tisdag, suck! Hon sa att det kan hända att magsäcken inte syns om bebisen precis tömt magsäcken ner till njurarna och inte "ätit" på ett tag desstom var jag på ultra ljud ganska tidigt så det kunde också vara en orsak, men jag mitt jävla pucko började ju såklart googla såfort jag kom hem.... och visst kan det finnas bebisar som har liten magsäck pga för trång mag- och tarmkanal, vilket kan vara ett tecken på downs syndrom men jag läste även om många fall där allt varit bra nästa ultraljud, men av nån anledning tar man bara till sig det negativa. Måtte det finnas en magsäck i bebisens mage på tisdag!!
Jag blev iallafall framflyttad två dagar så nu är BF 12 okt. Är alltså i v.17+0 idag! Och jag är lycklig att bebisen lever, hade fungerande hjärna och hjärta och vinkade till oss! =)

RUL

Imorgon är det då dags för det efterlängtade och fruktade ultra ljudet. Hur kommer det kännas imorgon vid den här tiden??? Vågar knappt spekulera, möjligtvis hoppas men absolut inte tro. Usch.

Vecka 18

Nu är jag redan inne i v.18! Det står inte lika på nån sida om veckorna, vissa säger att barnet nu är 15 - 16 cm medans andra sidor skriver att barnet är 12. Vikten skiljer sig mycket åt oxå och jag blir bara förvirrad. Vikt och storlek kanske jag får veta mer exakt på UL på torsdag!

Vecka 18 (från familjeliv.se)

Kroppen:
Vid den här tiden gör man den första ultraljudsundersökningen. Ofta är det först nu som du på riktigt kan ta till dig att ett barn faktiskt är på väg. Ultraljud görs för att bättre veta när barnet kommer att födas. Barnmorskan visar hjärnhalvorna, magsäcken och det lilla hjärtat som slår snabba slag. Huvudet och lårets storlek mäts, med hjälp av dessa mätningar kan man på ett mer exakt sätt beräkna födelsedatumet. Man tittar även på läget på moderkakan.
Du vet nu, så exakt som man kan komma, när du är beräknad att föda. Det blir ändå bara en riktpunkt, du kan föda inom tre veckor före och två veckor efter detta datum utan att det räknas som onormalt. I regel är detta en period när du mår bra och trivs med din graviditet.

Fostret: Huvudet är cirka fyra centimeter i diameter, medan fötterna är cirka två centimeter långa. Fostret sväljer fostervattnet och kan till och med skilja mellan mammans intag av söt respektive besk föda. Om det är sött sväljer fostret mer vatten och om det är bittert så grimaserar det istället. Fostervattnet är naturligt sött och kroppen ser till att det innehåller rätt mängd av aminosyra, fettsyra, mjölksyra, citronsyra, salt, glukos, fruktos och sist men inte minst proteiner.


Graviditetsvecka 18 (growingpeople.se)

Livmodern når drygt till mitt emellan blygdbenet och naveln. Om du har fött barn tidigare kan du känna fosterrörelser. Att känna barnet röra sig i magen är en fantastisk händelse. Snart kommer du att märka att barnet rör sig beroende på vad du ätit, eller beroende på hur du mår.

Nu syns nog i de flesta fall den putande magen. När graviditeten är känd kan det hända att människor i din närhet vill känna på magen.

 

Under både graviditeten och förlossningen har du nytta av att ha starka muskler ibäckenbotten och magen. Exempel på bra träning är simning. promenader, vattengympa och kanske yoga. Det senare underlättar avslappningen och ökar kroppsmedvetenheten.

 

 

Många förstagångsföräldrar passar på att resa under graviditeten. Om du är frisk finns det inget som hindrar dig från att resa.

Kanske får ni vid det rutinmässiga ultraljudet besked om att det är tvillingar - det kan vara omvälvande. De flesta blivande föräldrar förutsätter att de väntar ett barn. De flesta ser dock positivt på saken när man väl smält beskedet och tänkt sig in i situationen.I vecka 18 är kroppslängden omkring 17 cm (huvud/stjärt) och vikten i medeltal 220 g.

 

Barnets utveckling Teckning: GP/ Lars Grennert

 

Barnet tränar nu mycket, viftar med armar och ben och kan slå kullerbyttor. Det tränar också andningsmusklerna genom att utföra andningsrörelser och "andas" ut och in fostervatten.

Man vet att unga foster har en stor del så kallad djupsömn, liten del drömsömn (snabb ögonrörelse-sömn) samt liten del vakenhet. Dessa proportioner ändrar sig med graviditetslängd, fostrets mognad och tillväxt: äldre foster är vakna längre och sover ytligare. Läs mer om fostrets utveckling!


Det är nu du har tid för praktiska göromål som att inreda och säkra hemmet för barn. Hemmet är den plats där flest barn råkar ut för olyckor.

Ditt barn sparkar, griper och suger. En del barn har hittat tummen. Stimulera ditt barn genom att buffa lite på magen och se om det buffar tillbaka. Du kan också hålla ett par hörlurar mot magen och spela musik för barnet. Prata med och sjung för barnet.

Kontroller och undersökningar

Om du inte redan varit på ultraljud har du säkert fått en kallelse. I Sverige är det för det mesta specialutbildade barnmorskor som utför rutinultraljudsundersökningarna under graviditeten. Med hjälp av ultraljud kan man fastställa tiden för förlossningen.

 

Jag: Mår väl egentligen ganska bra nu. Dock besväras jag av en sjuhelsikes huvudvärk. Inte varje dag, men ofta. Jag är täppt i näsan, känner mig lite förkyld på morgnarna men det kan man ju leva med. Jag sover väldigt gott på nätterna och änsålänge vaknar jag bara tidigt på morgonen och behöver gå upp och kissa. På dagen däremot kissar jag väldigt ofta, räknade häromdagen det till 15 ggr, haha. Jag törstar iochförsig en hel del så jag klunkar i mig massor utav vatten så det kanske inte är så konstigt att jag kissar mycket....

På torsdag är det ultra ljud och därefter kommer jag kunna slappna av tror jag (om det är bra vill säga). Då ska vi börja kolla mer aktivt på barnvagn och kanske köpa något fint :) Jag hoppas att barnmorskan kan se och säga vilket kön bebisen har, annars kanske vi bokar in ett köns ultra ljud. Inte för att det spelar någon roll, absolut inte, men jag vill veta vem som bor där inne. Det känns mer personligt på nått sätt!

Jag tror att jag känner bebisens rörelser oftare nu, det är så häftigt. ? Det känns som att något i magen vänder på sig, som att tarmarna ändrar läge helt och hållet. Men jag kan fortfarande inte helt säkert säga att det är bebisen men det borde det vara. Annars vet jag inte vad det är  Ett begynnande ileus? haha.

 


Nu jäklar!

Igårkväll kände jag mig otymplig. Jag hade ont i ryggen och var allmänt irriterad på min kropp. Jag insåg att jag måste bli bättre på att röra på mig. Innan vi började försöka bli gravida powerwalkade jag en gång om dagen, jag åt relativt nyttigt och kände mig pigg i kroppen. Men sen jag blev gravid har jag knappt rört på mig,  fram tills för ett par veckor sen kunde jag bara inte motivera mig själv till att ut och gå då jag mådde så skit och knapt orkade ta hand om hushållet, men nu mår jag ju bra och kan inte skjuta på det längre. Nu jäklar! Nu har jag två gravid-tränings-dvd er på nedladdning och i eftermiddag SKA jag ut och gå. Jag tänker inte rulla fram i sommar med ryggbesvär och svullna fötter. Jag vill må bra i min gravida kropp!

RSS 2.0