så sant


fotonostalgi

Sista fina dagen för denna omgång verkar det som. Trist :( Nu har man ju vant sig vid att slippa ta bort Ingrid en massa kläder och att gå i sandaler. Hoppas sommaren kommer tillbaka snart.
Har iallafall haft en mysig dag med vänner; sushiluch i slottskogen och en runda på stan. Ingrid har varit lite enklare idag faktiskt, hon somnade till och med i vagnen på förmiddagen! Men på eftermiddagen sov hon i bärselen när vi gick på stan, mysigt men opraktiskt.

Jag har påbörjat en fotobok som jag tänkte skulle sträcka sig över Ingrids första år. Vad roligt det är!!! Jag är helt fast. Sitter och pillar med den varje kväll. Det känns ju onkeligen som ett bra sätt att spara bilderna på, jag är inte så bra på att slutföra vanliga fotoalbum nämligen. Men usch vad nostalgisk och lite ledsen jag blir av att titta på bebisIngrid. Hade en gråtstund igårkväll. Söta lilla oskyldiga pluttan. Tänk att hon var så liten.

2 dagar gammal. så här låg hon och sov dagarna igenom första månaderna



sover gott i sin moster famn

Sunny monday

Godmorgon soliga måndag!! Här började dagen 7:30. Jag gillar att Ingrid valt att sova lite längre de sista dagarna :) Dock var jag vaken vid 5:30 och hade svårt att somna om så jag låg och tittade på Ingrid som låg bredvid och såg ut som en liten docka! Underbara unge!!!

Nu väntar vi på Jenny och Melker som kommer över dagen, och vi ska även träffa Maria och flickorna! Ska bli så mysigt!!


Solskydd eller inte

Det råder helt klart förvirrande info om man ska smörja in barn under ett år med solskydd eller inte. Tidigare i våras frågade jag på BVC och fick då till svar att man inte ska smörja in barn under 1 år, så då köpte jag det. Men nu när det varit många fina dagar har jag insett hur svårt det är att undvika att Ingrids hud hamnar i solen. Hon är så rörlig och snabb om hon är på en filt ute. Om det är varmt känns det hemskt att sätta på henne långärmat och långbyxor. Och hur man än gör i både vagn och bärsele så får hon solens strålar på sig lite då och då. Jag gick därför in på ett apotek häromdagen och frågade, den gamla tanten svarade likadant som bvc sköterskan. jahopp, ja ja, då får vi väl strunta i det då. Men så pratade jag med min mamma om det som läste på acos hemsida och 1177.se och där står det följande:


Små barn bör inte utsättas för direkt solljus, utan de ska skyddas med skugga och kläder i första hand. Ofta brukar man rekommendera att barn under 6 månader inte bör smörjas med solskydd alls. Anledningen till denna rekommendation är att man vill undvika att små barn över huvud taget exponeras för sol, men det betyder alltså inte att solkräm är farligt att använda på små barn. (www.aconordic.se)


Spädbarn, det vill säga barn under ett år, har nästan inget skydd mot solens strålar och ska helst inte alls vara i direkt solljus. Men om barnen är skyddade med kläder och solkräm är det ingen fara om de hamnar i solsken korta stunder under lek eller en tur i barnvagnen. När solen är som starkast, mellan klockan 11 och 15, bör spädbarn vara inomhus eller i skuggan. 
Man kan skydda spädbarnet med ett parasoll och med kläder. Barnet bör ha en långärmad t-shirt, byxor som täcker hela benen och en solhatt. Oskyddad hud ska smörjas in med solskyddsmedel med hög faktor, det vill säga en solskyddsfaktor mellan 30 och 50. (www.1177.se)



Så nu har jag bestämt mig, jag ska smörja in Ingrid. Köpte därför denna på apoteket idag,

 




Mors dag!!

Min första morsdag :) och Ingrid uppvaktade mig med ett par skor!
Vilken härlig dag det varit. Så fint väder och mycket varmt. Vi har strosat på stan en sväng och på eftermiddagen var vi tillsammans med kompisar på megaloppis i majorna, en gigantisk loppis över hela majorna. SÅ mycket folk, så mycket försäljare. Feststämning. Dock väldigt varmt och trångt överallt så vi orkade inte så länge. Därefter blev det pizza hemma hos oss och Ingrid och hennes kompis Molly fick busa ordentligt. Jisses vad de håller på nu för tiden. Rullar runt, kryper, klättrar på varandra, drar i varandras leksaker och skriker. Ha ha. Mysigt. Vi föräldrar bara skrattar åt dem!

Som vanligt har Ingrid bara sovit två korta stunder i bärselen idag. Fattar inte vad det är. Hon somnar på en gång när hon är i den, inget annat funkar. Hon måste ha ett enormt stort behov av närhet just nu. Det är ju iochförsig ganska mysigt när hon sover i den men som sagt inte så hållbart. Nu ikväll tokdeckade hon, så övertrött. Det enda positiva med dessa sömnfattiga dagarna är iallafall att hon sover bättre på natten. Natten till idag slog hon rekord, sov i 9.5 h utan att vakna en enda gång. Det var skönt!! Hade hon inte blivit så gnällig och okontrollerbar utan sin sömn på dagen hade hon gärna fått vara vaken men hon orkar ju inte. Lilla pluttan, som vi älskar henne!! När hon sover så sött eller skrattar högt så hon kiknar Då är allt förlåtet!!! <3

skruttis idag på väg till stan


bus med Molly

Vilket humör!!

Ännu en vacker och varm dag är till ända. Dagen har varit en riktig fixar dag. Vi startade dagen med Ikea där en extra stol till Ingrid skaffades samt ytterligare en klädstång till hennes garderob, hon har nämligen väldigt mycket kläder som måste hängas ;) Därefter blev det babyproffsen där vi köpte myggnät, skulle köpt parasoll till vagnen men de fina var slut, vidare till barnens hus men även där var de slut. Sen blev det Ica maxi för storhandling. Detta inom loppet av två timmar. Sen har vi städat resten av dagen. INTE lätt med Ingrid kan jag säga. Hennes morbror skulle ut och gå med henne under tiden jag putsade fönster, hon var ledsen den mesta av tiden. Hon är ledsen och gnällig nästan hela tiden. Hon krånglar som F*n när hon är i vagnen, vill bli buren HELA tiden. Det är nästan omöjligt att ta på henne kläder, hon storgråter under tiden. Har hon bajjat blir det oftast kladd överallt för hon är inte still EN sekund. Hon är otroligt orädd och rörlig. Hon stället sig nu upp om hon håller i nått i lagom höjd, hon slänger sig efter saker, kastar sig hit och dit, kryper snabbt och ska pilla på ALLT. Att söva henne på dagen nu går inte, hon är superspeedad hela tiden, ställer sig på alla fyra och borrar ner ansiktet i mig eller kudden, gapar och skriker, dunkar huvudet i sänggaveln och blir skitarg om man håller i henne. I vagnen är det likadant, hon försöker klättra ur, ligger hon ner sätter hon sig upp hela tiden och om jag då lägger ner henne igen börjar hon gråta hur mkt som helst. Pust, stånk och stön. Vad hände med min bebis jag knappt hörde gråta de första 4 månaderna? Som sov överallt, var man än la henne, som alltid var glad och enkel? Jag inser nu vilken snäll bebis hon var i början. Ha ha. Hoppas VERKLIGEN detta är en fas...
Men tacka vet jag vår nya bärsele. Den är underbar. De senaste dagarna är det enda sättet att få henne att sova. Hon somnar så gott där i. Idag på Ica sov hon så djupt att hon snarkade. Dock inte hållbart i längden om hon bara kan somna så men just nu är det en räddning. Som tur är somnar hon bra på kvällarna, oftast helt slut pga för lite sömn på dagen.


Godmorgon fredag

Idag började vi dagen tidigt här hemma. Ingrid var pigg och ville busa kl 05:30. Jätteroligt var det..... Hon somnade iallafall om vid 06:30 och sov i 45 min så jag kunde slumra lite till.
Det verkar bli en lika strålande dag även idag, underbart. Måste dock ta mig till frölunda torg om en timma för ett besök hos psykologen, men därefter ska vi fortsätta att njuta av sommaren. Ikväll ska vi grilla hos syster och pojkvän, mysigt. Och det är underbart med helg. Vi har fullt upp hela helgen, på lördag en mängd saker som måste fixas och köpas och på söndag är det megaloppis i majorna, det ser vi verkligen fram emot.

dagens sommartjej 

tänderna

Nu är nog Ingrids tänder på G. Hon är svullen i munnen, jag tycker mig skymta något vitt där under och hon är på ett förfärligt humör. Inatt vet jag inte vad hon sysslade med, var ledsen och grät massor, vaknade stup i kvarten kändes det som. Hon har väl ont stackarn :( Vi höll oss därför hemmavid idag då det inte är så roligt att vara iväg varje dag när Ingrid krånglar i vagnen och är lite oberäknerlig. Som tur är är det ju fortfarande fantastiskt väder så vi har spenderat dagen på innegården och på en närliggande lekpark tillsammans med Ingrids moster :) Ingrid älskar verkligen att gunga :) Men gunghästen var hon nog lite för liten för ;)


USA shopping

Mamma och pappa har nyligen vart i USA och hem kom de med "lite" presenter till Ingrid! De hade fullständigt gått bananas i barnklädersbutikerna ;)


hot hot hot

Ännu en varm dag idag. Det tar på Ingrids krafter vill jag lova. Hon är betydligt tröttare än vanligt och ganska gnällig (förståerligt). Idag har vi vart i slottskogen för lite picknick med Ingrids kompis Glenn. Men Ingrid tyckte inte det var så roligt, bara om hon fick klättra på Glenn (vilket hon inte fick). Så vi stannade inte så länge. På vägen hem ville Ingrid INTE åka vagn (hennes nya fixidé) så ännu en gång är jag så glad åt vår nya bärsele. Jag hade henne i den hela vägen hem och hon somnade!! Som sagt, värmen tar kål på de små!

sommar

Vilken härlig sommardag det har varit idag. Vi har varit ute nästan hela dagen och njutit tillsammans med Ingrids moster. Vi började dagen med en promenad genom slottskogen med siktet inställt på frukost på le petit café på linnégatan. Supersmarrig fukostbuffé intogs utomhus! Därefter gick vi till Botaniska trädgården där vi hade några härliga timmar i solen. Jag passade på att ta lite fina bilder på alla vackra blommor och min fina dotter såklart ;) På eftermiddagen tog vi oss in till stan för lite microshopping! =)

vackra blomster

frukost


inte ofta jag är med på bild, står ju alltid bakom kameran


Ingrid med sin moster

Ingrid ville helst äta upp blommorna ;)



busfian

blöjbytesproblematik

När Ingrid var nyfödd och fram till hon var ca 4 månader älskade hon att ligga på skötbordet. Det var aldrig några problem att byta blöja och kläder. Men nu. Nu är det protester var eviga gång. Och alltid ska hon rulla över på mage och leta efter den roligaste saken som finns i närheten, brukar kunna vara våtservetter, en använd blöja eller en nerkräkt dregglis. Hon blir v.a.n.s.i.n.n.i.g om vi håller fast henne och inte låter henne göra som hon vill. Vad ska man göra? Suck. Vill ju inte att hon ska bli ett barn som får sin vilja igenom varje gång för att man inte orkar ta fighten. Lilla envisa söta Ingrid.

Blöjbyte i sommarstugan. Såhär brukar det kunna se ut, minus leendet.

Ingrid 7 månader

Idag är det Ingrids 7 månaders dag!! Som jag sagt förut, herremingud vad fort tiden går!!
Ingrid börjar mer och mer att få en liten personlighet. Hon är en envis och bestämd liten tjej som redan nu vet vad hon vill. Hon är orädd, ger sig inte förens hon får det hon vill och blir väldigt förbannad om hon inte lyckas med det hon bestämt sig för. Hon kryper/ålar numera fram riktigt fort, sitter stabilt men inte helt hundra än, hon kan ta sig från sittande till krypställning utan att lägga sig ner och klättrar upp på oss om vi ligger ner framför henne. Inga tänder har tittat upp ännu men de är nog inte långt borta nu då hon dregglar tonvis. Sover numera ganska bra, men det vågar man ju knappt skriva för då ändrar det väl sig. Sover oftast 3 pass på dagen, ca 1 h varje gång. Tycker fortfarande mest om att amma men välling går oftast bra på kvällen och lite puré på lunchen. Ingrid vägde vid sista bvc kontollen 7965 gram så nu skulle jag tippa på att hon passerat 8 kg gränsen. Använder främst storlek 68 i kläder men vi har så sakteliga börjat övergå till 74 då nästan alla sommarkläder är i den storleken. Vi har även nyligen övergått till nummer 4 i blöjor!
Hon är allt en aktiv tjej som älskar att leka med allt som går att lekas med, allt som går att stoppa i munnen ska in i munnen och så fort hon är på ett nytt ställe scannar hon av det för att hitta den mest intressanta saken att leka med. Sötast i världen är hon också såklart!!

dagens 7 månaders-tjej

solig helg

I helgen har vi varit i Halmstad i sommarstugan. Ingrids gammelmormor och gammelmorfar var också där och vi hade två jättemysiga dagar. Skönt att sommaren äntligen har kommit. Vi har njutit så mycket vi kunnat av solen, värmen och att bara kunna gå ut utan trappor och släpande av barnvagn. Vi passade även på att leka lite på lekplatsen med Ingrid :) Hon ääääälskade att gunga, stort leende kom det! :)  Här kommer en massa bilder från helgen. Passade såklart på att föreviga Ingrids första sommardag!


äntligen på bättringsvägen

Det har varit några jobbiga dagar för stackars Ingrid. Hon har haft ett antal förkylningar sen hon föddes men denna var utan tvekan den värsta. Hon har inte kunnat andas alls genom näsan på nätterna, hostat tills hon kräkts och haft den kortaste stubinen ever. Gråtit för i princip allt. Men idag är det äntligen bättre, tack och lov. Trots att man såklart tycker så synd om henne är det ganska jobbigt att vara förälder när barnet aldrig är tillfreds. Nu hoppas jag att det var Ingrids sista förkylning i år!! Hon har redan haft 6 st!! och jag läste att det är normalt med upp till 7 på ett år... så inga fler nu tack!

Imorgon ska vi åka till sommarstugan i Halmstad, första gången för Ingrid där. Ska bli mysigt, i synnerhet nu när det verkar bli sommarväder :) Och nu när Ingrid, förhoppningsvis, kommer vara mindre krävande kanske jag kan få till lite nya foton och blogging därpå. Har blivit alldels för dåligt med fotandet sista veckorna!!


sjukling

Lillpluttan är sjuk :( jag märkte redan igår att hon inte var sig själv, väldigt gnällig hela dagen och ville ha mig nära precis hela tiden. Igår kväll började hon hosta riktigt obehagligt, rosslnade slemmig hosta och när hon skulle sova sov hon så oroligt, vaknade hela tiden och var ledsen. På natten kände jag att hon var jätte varm så vi tog tempen och då hade hon 39 grader. Vi sov knappt en blund på hela natten, Ingrid vaknade hela tiden och jag kunde verkligen inte slappna av när det låg en febrig, hostig tjej bredvid. Idag har hon haft feber hela dagen och hon har blivit mer och mer förkyld. Hon gråter massor och är riktigt hängig. Nu ikväll har hon hostat tills hon kräktes flera gånger och det har varit omöjligt att få henne att somna riktigt djupt. Hon vaknar och gråter och är totalt slut. Usch stackars lilla Ingrid :( Egentligen borde jag sova nu då jag inte sov nått inatt och förmodligen inte kommer få sova nått inatt heller, men jag behöver lite andrum. Och nu vaknade hon igen............

tradera fynd

Jag är lite smått beroende av att fynda på tradera. Jag kollar tradera appen på mobilen flera gånger varje dag och har en massa kläder på bevakning. Jag pratar förståss barnkläder... Idag har jag gjort två härliga fynd :) Vrakpriser kallar jag det!!



rutiner - check

Ingrid har de två senaste nätterna, för första gången på flera månader, inte ätit en endaste gång!! Jag gav mig sjutton på att hon skulle kunna somna om utan bröst och det funkar, jag måste bara ta upp henne i knät och gosa lite så somnar hon om! Första natten krävdes det två sådana omgångar och inatt endast en gång. Jag hoppas innerligt att detta håller i sig. Så om jag lägger mig i tid på kvällarna kanske jag kan vara utsövd när Ingrid vaknar pigg som en lärka 5:30-6:00 tiden :) Okristligt tidiga morgnar. Fy för dem!!

Annars tycker jag att rutiner kring sömn och mat bara blir bättre och bättre.
Dagarna ser i stort ut så här (för den intresserade, haha):
05:30-06:00 vaknar, ammas, vi går upp och "busar" en stund
ca 07:00 vi går och lägger oss igen, sover kanske 1.5h
ca 09:00 ammas
ca 10:30-11:00 sover i ca 1 h, i regel mellan 11-12
ca 13:00 lunch, ca en halv burk puré plus lite dessert, beroende på hur mycket hon äter får hon ev en slurk bröst
ca 14:30-15:00 sover i ca 1-1,5 h (är vi hemma sover jag tillsammans med henne)
16:00 gröt (brukar inte få i sig så mycket så ammar nästan alltid)
19:00 Ingrid är sååå trött vid 19 tiden, brukar numera sluka en flaska välling och somna inom 15-20 min.
mellan 20-22 sover hon ofta lite oroligt, rör på sig mycket i sömnen, vaknar till ibland och behöver få nappen men sen brukar hon slockna hårt och de senaste nätterna har hon vaknat runt 3-tiden på natten, men då kunnat somna om direkt!

för tillfället dregglar Ingrid enorma mängder, nu kanske bissingarna kommer snart??

dags för en uppdatering

Då har det visst gått ytterligare några dagar utan blogginlägg, ska försöka skärpa mig nu :) Fullt upp varje dag är väl förklaringen, som vanligt. I veckan som gått har vi hunnit med en hel del. Vi har varit i Borås och träffat Ingrids polare Melker och hans fina mamma, hälsat på mitt jobb, hängt med en tjej från mammagruppen, lunchat på stan med Ingrids kusin och faster, shoppat med Ingrids moster på Frölunda torg, läkarbesök, psykologbesök, göteborgsvarvshejjande samt en massa bus med alla Ingrids kusiner på en och samma gång! Och idag har vi uträttat två "stora" saker i Ingrids blott 6 månadersliv; vi har sänkt botten i spjälsängen och köpt en ny bilbarnstol. Nu är hon verkligen ingen liten bebis längre. Vart tog tiden vägen??

Det där med att sänka botten i sängen borde vi ha gjort för länge sen, men vi har inte fått gjort det så därför har vi låtit Ingrid sova mellan oss i sängen sista veckorna. Dock hände det som inte får hända i fredags, Ingrid vaknade på morgonen utan att jag märkte det, när Per gått till jobbet, och rullade ur sängen!! Jag vaknade av en duns och gallskrik. Usch vad hemskt det var! Stackars lilla Ingrid! Men allt gick bra som tur väl var men nu vågar vi inte lämna henne i sängen nått mer.

Den bilstol vi köpte var Maxi Cosi mobi, hade kollat ut den redan innan men så upptäckte jag här om dagen att babyproffsen hade kampanj på just den denna vecka, så det var ju lika bra att köpa den. Och så gick det till när vi tjänade 500 kr :) Eftersom vi har så mkt pengar *host host* så passade vi på att köpa en ergobaby bärsele från jollyroom (kampanjpris på den med) när vi ändå hade 500 kr över bara så där. (hihi) Perfekt tyckte jag som verkligen saknat en bekväm bärsele, och just denna bärsele kan man ha ända upp till 3-4 års åldern och bära barnet på ryggen också. Perfekt! Vi har redan använt den flera gånger. Gillar den skarpt!!


oplanerad bloggpaus

Det blev visst en liten oplanerad bloggpaus. Har inte haft någon inspiration till att varken fota eller skriva sista dagarna. Men idag, efter en kväll med egentid (ingrid har sovit sen 19 och Per har vart på fotboll) då jag kunnat titta på VAD jag vill på tvn så kändes det som att inspirationen kom tillbaka ;)

Så vad har vi gjort sista veckan? Det är för det mesta full rulle från morgon till kväll, såklart när man har en liten vilding här hemma som gärna ska klättra på allt, inte vara stilla en enda sekund och som kräver uppmärksamhet heeeela tiden. Just på grund av detta blir det jobbigt att vara hemma en hel dag så vi försöker hitta på så mycket som möjligt. Det blir ju en hel del svängar på stan och ganska mycket shopping, vilket inte är bra för en föräldrar-ledig-plånbok, men men..

Sen igår har Ingrid börjat "prata" betydligt mer än innan. Förut har det mest varit skrik i olika tonarter men nu är det "dadadadadada" och "aoiuoaiaioa". Igår höll hon på nästan konstant och vi bara satt och skrattade åt henne. Det låter för roligt.

Det Ingrid just nu tycker är allra roligast är att leka med sånt som man inte borde tycka är roligt att leka med, exempelvis en toarulle eller ett snöre. Sina leksaker ratar hon så what´s the point med att köpa dyra leksaker liksom??

Ja det blev en kort uppdatering, får väl se om jag orkar mer imorgon ;) Ett par bilder från 1 maj. Ingrid käkar toarulle, mumma!!


Förstår

Idag har jag förstått två saker.. Varför det ibland kan va svårt att få bort fläckar från barnkläder och varför det kan va bra med haklapp som täcker mer än en vanlig....


1 maj = vår

Ja ingen har väl missat dagens fantastiska väder. Vi har spenderat vår första maj i slottskogen med syster och Fabio. Grillning, solning och mys stod på agendan. Skönt har det varit. Här kommer ett litet urval av dagens bilder.


RSS 2.0