Babyskydd

Vi har beslutsångest så det heter duga!!
Fattar inte varför det ska vara en sådan djungel att sätta sig in i och köpa babyskydd. Det finns så otroligt mycket att ta hänsyn till. Tänkte försöka reda ut ett och annat, för att underlätta för mig själv. Dessutom behöver göra göra en sammanställning som per kan ta ställning till då han varken har tid eller tålamod att sitta och surfa runt på nätet som jag gör.

De egenskaper vi främst värdesätter är:
- Säkerheten (självklart)
- Smidighet, praktiskt
- Att den ska fungera ihop med vagnen

Från smartson.se: De flesta babyskydd idag är testade och godkända. Ur säkerhetssynpunkt spelar det därför mindre roll vilket babyskydd man väljer bara det är godkänt. Däremot skiljer sig de olika modellerna åt vad det gäller hanterbarhet och ergonomi. Den stora fördelen med ett babyskydd är att du kan lyfta ur det och slipper väcka barnet efter bilfärden. Därför bör man välja en modell som är bekväm och inte för tung att bära. Många babyskydd kan idag monteras på ett barnvagnschassi vilket gör att du slipper ta med liggdelen eller lyfta över barnet till barnvagnen. Kontrollera att det passar ihop med den barnvagnsmodell du äger eller planerar att köpa. Till de flesta babyskydd går det att skaffa en bas som tillbehör. Den monteras i bilen, antingen med bilbälte eller med isofixfästen och gör att du endast behöver klicka i och ur babyskyddet. Du slipper krånglet med bilbälte vilket är extra smidigt om du är ensam med barnet.

Från säkerhetsbutiken.se I grunden är allt skydd för fordonspassagerare olika sätt att hålla fast personer, så att de inte slår sig i inredningen, inte kastas ut, och bromsas upp optimalt i krocken av bilens deformationszoner. Om vi kan få barnstolen att sitta hårt fast i bilen, kan det kanske ge bättrad säkerhet också? Svaret på frågan är i enkla ordalag "ja", dock med lite om och men. I Europa genomfördes stora studier i denna fråga innan vi till slut bestämde oss för en standard. De studierna, på brittiska transportforskningslaboratoriet, TRL, men även i Sverige och Tyskland, visar att ISOFIX försedda stolar rör sig mycket mindre i krocken. På så vis bromsas barnet upp i krocken tidigare i krockförloppet, vilket är en fördel, särskilt i de modernare fordonen som gjorts för att passa EuroNCAP kraven.

Från Vi föräldrar.se: Viktigt med E-märkning. Bilbarnstolen ska vara E-märkt. Tidigare fanns även en svensk T-märkning men den är nu borttagen. Låg tyngdpunkt. Välj en stol med låg tyngdpunkt. Tänk att bebisens rumpa ska vara långt ner eftersom låga stolar är säkrare än höga. Stötupptagande material. Det är viktigt att babyskyddet är tillverkat av stötupptagande material, till exempel frigolit. Upprätt bättre än liggande. Välj ett babyskydd där bebisen sitter upprätt eftersom det är bättre för nacken om något händer. Ha koll på vad som har hänt. Om du köper en begagnad stol, var säker på att den inte har varit med om någon kollision så att den håller om något händer.
Isofix är en ny metod att installera barnstolar i bilar. 
Isofix står för International Standard Organisation (FIX) och är ett internationellt standardsystem för montering av barnstolar i bilar. Den stora fördelen med Isofix är att den fixerar barnstolen mot sätet, vilket gör stolen eller babyskyddet stabilare än den traditionella fastsättningen med ett vanligt bilbälte. Med Isofix installerat är det också mycket lättare att ta barnstolen i och ur bilen. Men den viktigaste fördelen är att man minimerar risken för att installera barnstolen fel


Okej, isofix verkar vara säkert och smidigt. Inget bilbälte behövs, och babyskyddet klickas på en bas. Det verkar inte heller som att vi behöver lägga ner energi på att leta efter ett säkert skydd då alla verkar vara godkända.
Då till frågan; vilken av babyskydden har iso-fix? Och är de babyskydden tillräckligt stora men ändå tillräckligt lätta och smidiga för att vi ska orka bära runt det samtidigt som bebisen inte växer ur babyskyddet för fort? Jag tror även att vi kommer använda bil mycket vilket innebär att ett babyskydd som inte är för otympligt vore att föredra. Det vore även bra om babyskyddet kan fästas med bilbälte (utan basen) om man någon gång behöver använda en annan bil (som inte har iso-fix) alternativt att basen kan fästas med bilbälte istället för iso-fix. Vad jag har kunnat läsa mig till så har även volvo-bilar i allmänhet så korta bälten att man mer eller mindre måste ha en bas för annars räcker inte bältet till.

De babyskydd jag hittat som verkar intressanta är nedanstående (alla skydden uppfyller säkerhetskraven):


Maxi Cosi Pebble

Fördelar: Går att använda med isofix bas samt med bälte, lätt och smidigt, enkelt att sätta fast babyn i det pga smartare detaljer i bältet, 5-punktssele, snyggt, säkert, olika ligglägen bland annat kan stolen vara mer upprätt tillsammans med basen vilket medför att barnet kan ha det längre, passar till barnvagnen.
Nackdelar: Dyrt, kostar 2300 kr (utan bas), för att få med iso-fix måste maxi-cosis dyraste bas inhandlas (family fix vilken kostar 1900 kr!)


Maxi cosi CabrioFix

Fördelar: Funkar till barnvagnen, går att sätta fast i bilen med iso-fix samt tre punktsbälte, lätt och smidigt att bära med sig (3.2kg), fungerar ihop med maxi-cosis alla tre baser, isofix bas går att använda med bälte, extra sidokrockskydd, har vunnit bäst i test och är europas mest köpta babyskydd, integrerat solskydd.
Nackdelar: Är också dyrt, skyddet kostar ca 1800 kr och den billigaste basen med isofix kostar ca 1500 kr.


Britax Babysafe plus

Fördelar: Fempunktssele, extra säkert sidoskydd, integrerat lutningssytem, ställbart huvudstöd, funkar med isofix bas samt att basen kan monteras även med bälte, skyddet kan även monteras med enbart bälte, inbyggt solskydd, gungfunktion, funkar till barnvagnen
Nackdelar: Även detta skydd är dyrt; skyddet kostar ca 1300 kr och isofixbasen ca 1600 kr, väger något mer än maxi cosi; ca 4 kg


Acta Graco Logico S

Fördelar: Passar till barnvagnen, monteras med bas och trepunktsbälte, har suflett, barnet spänns fast med en vadderad 5punktssele, extra sidokrockskydd, billigt; kostar ca 1700 kr inkl bas
Nackdelar: Basen har inget isofix-fäste, stolen är ganska stor och tung; 4.4 kg och är otymplig om skyddet ska i och ur bilen ofta, skyddet blir högt vid montering på bas.



Brio Primo
Fördelar: Bas monteras med isofix eller trepunktsbälte,        skyddet kan även monteras med enbart bälte, litet och          lätt (3.8 kg), extra kuddstöd, mjuk stoppning,                        vaggfunktion, solskydd inggår, billigt; kostar ca 1500 kr      för skydd + bas
Nackdelar: Det verkar inte som att det är funkar ihop med    vagnen, är väldigt litet och det är vanligt att barnen              växer ur det tidigt,





För att sammanfatta det hela:
Billigast är brio-skyddet, det funkar dock inte ihop med vagnen. och det vill vi ju.
Då återstår de andra skydden.
Dyrast och även det snyggaste är Maxi cosi pebble, det finns inte mycket skrivet om detta skydd då det är relativt nytt. Men pga priset utesluts detta skydd.
Eftersom att isofix verkar vara allra säkrast och smidigast utesluts även Acta gracos (vilket ju även verkar vara alldeles för tungt och otympligt).
Kvar finns då maxi-cosi cabrio fix samt britax babysafe plus.
Maxicosi kostar ca 400 kr mer än britax, samtidigt som maxicosi är lättare, snyggare och har vunnit massor av bäst-i-test. Ja vad säger man, ska man snåla ur på 400 kr? Jag tycker iochförsig att ett pris på 3300 kr är hutlöst för ett babyskydd. Trodde verkligen inte att det skulle kosta så mycket. Men samtidigt vill jag ju ha ett babyskydd som har allt det där man söker, så man slipper köpa ett nytt till nästa barn. Jag vill verkligen INTE köpa ett begagnat, skulle isåfall vara av någon man känner men absolut inte någon okänd på blocket. I det läget tycker jag verkligen säkerhet går före pengar. Sen finns det ju även möjligheten att hyra, men jag har kollat runt lite på det också och om vi ska få de egenskaper vi vill ha kommer det att kosta en slant varje månad och jag tror då inte det lönar sig i längden eftersom vi vill ha fler barn.
Tankar någon??

Kommentarer
Postat av: Maria

Att babyskydd är dyrt hade jag kunnat tala om för dig :) Å stolen efter är dyrare, den upp till 4 år. Sen kommer bältestolen som är "billigast". Vi köpte en från 0-4 år till Ally när hon var bebis som hon haft tills nu då hon har framåtvänd stol. Lisa har acta gracon som du beskriver ovan som vi fick låna av en kompis till mig. Perfa för oss, vi har den inte på vagnen och det är lätt att klicka i den på basen. Om några månader kommer hon ta över Allys gamla stol, den har isofix fästen. Jag tycker du gör ett bra val med den maxi cosin! Gå på magkänslan. Å 400 kr är väl inget egentligen om du ser över åren som du däger? Jag är ju blocket fantast så både mamma och Rita har blocket stolar i sina bilar, särskilt stolen som kommer efter babyskydet. Har inte råd att köpa två nya stolar till dom.

2011-06-23 @ 22:45:15
URL: http://mclachlan.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0