Magen vecka 16 och 17

Nu kommer magbild för denna och förra veckan.....

Rörelser

Idag vaknade jag av att det rörde runt i magen, flera gånger. Jag hoppas inte det var en dröm, men det borde det inte varit. Underbara häftiga känsla! Nu vill jag känna det igen o igen o igen...

vecka 17

Jag är visst kass på att uppdatera. Men det är ju så fint väder ute, sommar! så jag prioriterar att vara ute så mycket som möjligt. Man vet ju inte hur länge det stannar!

Men i tisdags gick jag in i v. 17!!

Vecka 17 (från familjeliv.se)

Kroppen: Livmodern växer mer och mer och det är vanligt att man känner lite molvärk av och till. Andra typiska symtom är att man känner sig hungrigare än normalt, det kan bero på att fostret samlar på sig fett. Troligen har du gått upp två-fem kilo i vikt. Sexlivet kan vara alltifrån blomstrande till att inte fungera alls. Däremot har man vanligen samma behov av närhet som tidigare, kanske till och med mer.


Fostret: Redan nu kan du känna när ditt barn har hicka. Det känns i så fall som mycket regelbundna fosterrörelser. Skelettet är synligt på röntgenbilder. Det bildas nu ett värmereglerande fettlager på ytan av kroppen. Underhudsfett bildas och det hjälper barnet att reglera kroppstemperaturen efter födseln. Nu har den första avföringen börjat samlas i tarmen, denna avföring kallas mekonium och är grönsvart och kletig i konsistensen. Fostervattnet som fostret rör sig är rent och sterilt och byts flera gånger om dagen. Barnets hår har börjat växa och bli längre.


Jag: Vågar knappt skriva detta för då ändras det väl, men nu mår jag ganska bra faktiskt! Äntligen har illamåendet börjat ge med sig, jag kan nu äta mer normala mängder utan att få panikhungerattacker och illamåendetattacker. Visst är jag hungrig fortfarande, men det kan lätt gå 3 -4 h mellan målen. Trött är jag dock fortfarande, men på nått sätt har jag vant mig.... kanske solen och värmen spelar in oxå. Har energi och vilja att göra saker nu igen! Hurra! Magen växer..... men det lär dröja innan jag får "bebismagen" eftersom jag har en del "hull" att jämna ut :P Men nu tycker de runt omkring mig att det börjar synas genom kläderna. På tal om kläder,... jag har inget roligt att ta på mig. Är i det stadiet att jag inte vill ha tighta kläder, för än är magen inte tillräckligt "spänd" utan ser mer "degig" ut.... och utav den andra varan har jag nästan ingenting som passar årstiden (om det inte är för litet). Får bli en shoppingtur nästa vecka. Bebisen tror jag att jag känner av, tror!! Så svårt att veta, för det skulle ju lika gärna kunna vara gaser som sagt.... längtar efter kickarna!! Nästa vecka är det ultra ljud, är såååååå nervös. Hade jag aldrig trott att jag skulle vara.... men usch. Ser inte ens fram emot det. Men jag vill ha det gjort oxå! Jobbigt....

Jag tog en magbild i lördags som jag ju skulle visa (v16) men det har inte heller blivit av. Imorgon är det dags för ny bild oxå...tiden går rätt fort ändå!! =)

Explosion

De två senaste dagarna har min mage formligen exploderat. Nu växer den så det knakar.... snart har jag en ordentlig bebiskula =) Efter jobbet idag såg jag däremot ut att vara gravid i 8:e månaden eller nått... var så otroligt uppblåst i magen och hade världens magknip, magen var stenhård. Aj aj. För mycket stress och för mycket slänga i sig maten på jobbet, det klarar visst inte min mage av. Har ju alltid haft en känslig mage.... Men nu känns det iallafall lite mer verkligt, nu när magen börjar synas! Iiiiih va jag längtar!

V.16

Idag gick jag in i v.16!!

Vecka 16

Kroppen: Den här perioden är ofta en roligare tid av graviditeten och många känner sig lite piggare igen. En del som fött barn förut kan känna att något rör sig i magen, det kan kännas som pirrande bubblor eller som en fisk som spritter till.
Ditt hjärta pumpar 20 procent mer blod än tidigare och det kommer att öka betydligt fram till i slutet av graviditeten.

Fostret: Fostret mäter cirka 16 centimeter och väger omkring 100 gram. Fingernaglar har bildats och fostret kan rynka pannan, röra ögonen och svälja. Fostret kan även ta tag i navelsträngen och börja undersöka det vattenfyllda rummet som det befinner sig i. Det omges av ungefär 300 milliliter vatten som byts ut flera gånger per dygn vilket behövs eftersom fostret kissar ungefär med 45 minuters mellanrum. Vattnet fungerar även som stötdämpare.
Redan nu har barnet troligtvis utvecklat sitt smaksinne. Barnet kan höra och rycker till om något plötsligt ljud uppträder nära magen. Ljudnivån inne i magen är annars ungefär lika hög som när man står på en trafikerad gata i staden eftersom alla ljud i mammans kropp förstärks i fostervattnet.
(från familjeliv)
Jag: Det går fortfarande upp och ner i hur jag mår. Kan fortfarande få illamåendeattacker men det blir lättare och lättare att avvärja dem, genom att äta förståss... Jag är rädd att jag går upp för mkt i vikt, gått upp 4 kg redan och det beror väl på all mat jag numera äter. Jag äter inte alls mycket onyttigt i form av godis, kakor etc för det är jag inte sugen på alls faktiskt, men däremot riktigt god mat två gånger om dagen och det skiljer sig från hur jag brukar äta. Jag är fortfarande väldigt trött och har inte några som helst problem med att somna vart jag än är och detta påverkar min vilja till att röra på mig. Efter jobbet är jag helt slut och måste vila, men jag hoppas det ska vända snart. Vill börja träna lite mer regelbundet igen, inte sporadiska promenader 1-2 ggr per vecka. Känner ju att flåset inte är som det brukar vara.
För övrigt kan jag verkligen inte förstå att bebisen är 16 cm nu, tycker det känns konstigt att tänka på det.... overkligt så det förslår. Jag tror inte jag känner av bebisen mer än tidigare, bara nån liten "snärt" ibland, inte ens varje dag. Men jag längtar efter riktiga sparkar ;)
Magen är som den är, en deg. No more comments.

Helgen

Har haft en mycket skön helg. Igår var det kalas för syster som fyller år idag. Dessutom gjorde vi det första bebisinköpet ;) Hade tänkt vänta till efter UL men kunde inte låta bli, men nu är det stopp fram tills 5 maj! Idag har vi varit på baby & barn mässan, hade tänkt provköra barnvagn men till vår besvikelse fanns inte de vagnar vi ville testa. Vi tyckte inte att det var så mycket ha egentligen, men vi fick upp ögonen för en ny vagn.... det känns som att jätteprojekt det här med vagn, eller man skulle kunna göra det till ett jätteprojekt. Det är många egenskaper att ta hänsyn till.... frågan är vad vi behöver?
Efter mässan blev det en tur på stan och mitt första mamma-plagg inhandlades..... jag tycker inte det syns så mycket på magen än men jag har ändå lagt på min en del, därför börjar det bli tomt i garderoben och jag vill inte endast gå runt i tights och tunika. Köpte därför en jeanskjol som jag vet kommer bli välanvänd i vår och sommar. Ett par byxor skulle även behövas, kanske inte jeans men ett par chios kanske.... men frågan är hur man ska tänka gällande storlek?? Kanske gå upp en då jag misstänker att även lår och rumpa lär växa en aning..... hehe...
Förresten, idag föddes tredje pojken i Pers familj. Hurra! Bara pojkar än så länge.... kan de månne finnas en liten tjej i min mage då kanske? =)

Magbild v15

Tänkte att jag måste börja med magbilder, har knappt tagit några bilder innan för jag har mest kännt mig uppsvälld och rund. Men jag måste ju börja nån gång....
Tycker inte det syns så mkt än, ingen bebismage iallafall.... hoppas den kommer snart!


Mina "cravings"

Det där med cravings förändras ganska mycket för mig. Jag kan vara otroligt sugen på något specifikt i ett par veckor och då äter jag det tills jag totaltröttnat och förmodligen aldrig mer kommer vilja äta det.

Mina cravings just nu:
- Mjölk (dricker flera glas om dagen)
- Kärnfria gröna druvor (äter dessvärre alldeles för många så magen pajjar)
- Marabou mjölkchoklad (den stora varianten, tycker de stora bitarna är mycket godare än de små ;) )
- Knäckebröd med makrillfilé

Tidigare cravings jag förätit mig på;
- Leverpastejsmörgås med antingen bostongurka eller smörgåsgurka
- Risifrutti

Myrkrypningar

Jag har myrkrypningar i benen. Jobbigt som fan. Har det oftast på kvällarna men känner det även nu. Undra vad som orsakar det? Kanske ska jag börja använda stödstrumpor på dagarna. Har haft föreläsningar hela dagen idag, har alltså suttit still mycket, det kanske förvärrar....
Annars är det verkligen underbart med fredag! Ledig helg! Veckan har varit ganska jobbig, totalt energilös och illamående till och från. Hoppas det vänder snart!

Igår...

...var ingen rolig dag. Sådana dagar vill jag inte vara med om, så onödigt. Jobbade tidigt pass, klockan ringde 05:05 och jag var SÅ TRÖTT och hade sprängande huvudvärk. När jag väl tvingat upp mig var jag så oerhört hungrig att jag bara mådde illa, fick knappt i mig någon frukost. Den nästan 1 timma långa färden med spårvagn till jobbet var hemsk, mådde så j*vla illa. På jobbet fick jag kämpa för att hålla mig vaken, kämpa mot spyan. Längsta dagen nånsin på jobbet. Somnade på lunchen mitt i ätande av en morot, såg visst ganska roligt ut fick jag höra.... hade även hela munnen full med morot. När jag väl slutade fick jag uppleva en ännu värre spårvagnsfärd hem, usch. Kom hem 17, somnade nog direkt och vaknade 19:30 av att Per kom hem. Inga problem att somna senare på kvällen igen. Jag kan sova hela tiden. Denna trötthet alltså. Nä det var ingen rolig dag men idag jobbar jag kväll och har nu sovit många fler timmar vilket jag tror hjälper. Tidiga morgonar är inte min grej numera.

Som ett äpple

Idag går jag in i v. 15!!

Vecka 15 (från familjeliv)
Kroppen: Man kan känna sig nästäppt och ha lätt för att blöda näsblod när man är gravid även om det är mer vanligt under slutet av graviditeten. Nästäppa beror till stor del på den ökade mängden östrogen samt ökad blodmängd som i sin tur mjukar upp brosk och vävnader vilket gör att man blir täppt i de trånga näsgångarna. Det kan i sin tur göra att man snarkar om nätterna. Blodkärlen kan även vidgas vilket medför att man lättare blöder näsblod. Från vecka 15 kan du göra ett fostervattensprov.
Fostret: Huden är i det här stadiet genomskinlig och man ser blodkärlen. Armarna kan röra sig och händerna kan knytas. Hjärtat pumpar ungefär 28 liter blod/dygn och hjärtljuden kan avlyssnas med en doptone-apparat. Fostrets hud är tunt och täcks av ett tunt skikt hår som kallas lanugo-hår.

Vecka 15 (från minbebis.se)

Bebis: Stor som ett äpple. Vikten har fördubblats sedan förra veckan, nu väger bebisen 50 g och är 9 till 10 cm mellan stjärt och huvud. Bebisen samlar på sig kalcium och skelettet blir hårdare och hårdare. Bebisen kan suga på tummen och är i princip färdigformad. Blodsystem, hjärta, ögon, öron, armar och ben finns nu klara i miniformat inför framtiden.
Kroppen: Det börjar synas på en del att de är gravida. Eftersom bebisen tar kalcium från dig behöver du få dig lite extra, finns bla i mjölkprodukter. En del kvinnor känner svartsjuka, drömmer mardrömmar och är otrygga. Tala med din partner om hur du känner dig så han på bästa sätt kan finnas som ett stöd

Jag: Jag mår numera nästan helt bra bortsett från de gånger jag är riktigt hungrig, men om jag bara sköter mig och äter regelbundet lyckas jag hålla illamåendet borta. Jag är fortfarande lika trött men däremot har de senaste dagarnas underbara väder gett mig mer energi vilket jag tydligt märker av. Jag sover gott på nätterna men vaknar oftare och oftare mitt i natten med sprängfylld blåsa. Jag tycker fortfarande inte att magen format sig till en "bebismage" utan jag känner mig bara tjock (hehe), men däremot har jag ju börjat känna av bebisen vilket är helt otroligt.

kärlek

Jag tror inte jag längtat så mycket efter något som jag längtar efter dig mitt hjärta. Jag tror aldrig jag upplevt sån glädje över något som jag gör över vetskapen att du finns i min mage. Jag tror aldrig jag varit så nervös över något som jag är över att du inte ska må bra. Jag har aldrig någonsin varit lyckligare än vad jag är just nu, tack vare dig mitt fina lilla pyre. ♥

Våren är här!

Ute skiner solen från en klarblå himmel. Ca 15 grader idag. Och jag är så lycklig. Var hemma hos mamma och pappa en sväng i helgen och hämtade ner mina och syskonens gamla barnkläder, fanns så himla mycket fint. Mer än hälften var väl rosa och med spetsdetaljer, men det fanns en hel del neutralt som jag plockade med mig hem. Kul att mamma hade samma smak på 80-talet som jag har nu på 2011-talet :) Men annars har jag inte köpt något, knappt börjat kolla. Är nog lite vidskeplig, men efter ultra ljudet den 5 maj ska jag nog våga mig på att inhandla något (om det ser bra ut vill säga....). Men för att åetrgå till det fina vädret, det får mig på så gott humör och jag har så mycket energi. Kommer i mitt huvud på tusen grejer jag vill fixa med här hemma, jag vill ut och gå, sitta på uteserveringar eller bara sitta i solen och njuta. Underbara underbara vår!


Jag har några gånger sista veckan känt diffusa känslor i nedre delen av magen, typ som"fjudidrutt" men de har som sagt varit diffusa och jag har inte helt kunnat säga om det är bebisen eller inte, men idag har det hänt två ggr och mer tydligt. Jag är nu övertygad om att det är bebisen som rör sig. Det är så häftigt. Jag stannar liksom upp mitt i en tanke och blir helt ställd. Underbart.

Kalkyleringar

Har spenderat förmiddagen med att försöka sätta mig in i försäkringskassans regler angående föräldrarpenning. Fy bubblan! Jag tror jag förstår systemet, men det är ju synd att påstå att det är roliga siffror jag får fram. Om jag ska kunna vara hemma så länge som jag önskar och om Per även ska få ta del av en stor del av dagarna (vilket är självklart för mig) innebär det att jag måste halvera min inkomst, minst. Så nu har jag suttit och kalkulerat, och funderat på vilka utgifter jag har nu som jag kan dra ner på. Inte mycket. Gym, fackavgift och ev. CSN. Självklart får det bli mindre shopping, god (dyr) mat och resor. Det är tur jag lever med en person som i stort sett kan leva på ingenting... :)

Länge sen sist

Jag har nu varit i Thailand och hunnit komma hem. varit hemma i en vecka nu. Thailand var amazing! Så skönt att komma bort! För det mesta mådde jag bra, dock var det jobbigt med hungern, maten och lukterna. I Bangkok var det fruktansvärt jobbigt med lukterna, avlopp, konstig mat, vilket resulterade i en hel del ulkningar. Men för det mesta var det bra!! Hade med mig något ätbart vart vi än var, som tex kex, kakor och godis. Blev en hel del onyttigt om man säger så :)

Nu är jag i v.14. Tiden går ändå ganska fort. Har hunnit berätta det för många nu. Berättade på jobbet idag, imorgon blir det för vänner och till helgen Mormor och morfar och eva och johan. Lika kul varje gång att se allas miner  =)

Vecka 14
(från familjeliv)
Kroppen: Hormonförändringar kan visa sig genom att huden på mamman blir mörkare på vissa ställen, kvinnor kan få en vertikal mörk rand från naveln och neråt samt mörkare bröstvårtor. Randen brukar försvinna efter förlossningen, men man ska vara försiktig med att sola för mycket under graviditeten eftersom man även kan få andra pigmentfläckar som kanske inte går bort. Du kan bli snabbare andfådd eftersom blodvolymen i kroppen börjar öka. De flesta börjar få en liten mage. Om du tidigare fött barn blir magen oftast större mycket tidigare.
Fostret: Öronen är placerade där de ska vara och har fått den rätta formen. Alla större organsystem är nu färdiga och njurarna tillverkar urin. Fostret befinner sig nu i en snabb fas av tillväxt. Benen är längre än armarna och det finns gott om fostervatten som fostret simmar runt i.

Vecka 14 (från minbebis.se)
Bebis: Din bebis är 8 cm och väger ca 25 g. Bebisen är ungefär lika stor som en tennisboll. Nacken och halsen börjar bli så starka att bebisen kan hålla upp sitt huvud. Nu är alla kroppsdelar så pass utvecklade att man kan se vilket kön bebisen har.
Du: Nu tänjs musklerna och huden ut för att ge plats åt bebisen att växa. Om du fött barn tidigare och tycker att magen är mycket större den här graviditeten så är det helt normalt.Om du vill göra ett fostervattenprov så görs det kring de närmaste veckorna. Det uppstår en massa känslor när du är gravid. Låt din partner och de närmaste få chans att stödja dig genom att prata med dem. Be din barnmorska om hjälp, hon finns där för dig.

Jag: Sen jag kom hem från Thailand har illamåendet kommit tillbaka. Oftast mår jag illa i samband med att jag väntat för länge med att äta. Jag måste äta ungefär varannan timma, annars blir resten av dagen fördärvad. Jag har kräkts några gånger sista veckorna. Men idag tycker jag illamåendet blivit bättre igen, kanske var det tidsomställningen som vände upp och ner på min kropp. Däremot har en enorm trötthet infunnit sig hos mig de senaste dagarna. jag är så trött! Jag somnar var jag än är; på spårvagnen, på lunchrasten det finns inga gränser. Jag lägger mig tidigt på kvällarna och minns inte ens att jag försöker somna, vilket inte är likt mig. De tre senaste dagarna tycker jag att min mage ändrat sig. Kanske är den bara svullen, då jag verkligen är fylld av gaser (hehe) men nog tycker jag min ana en liten bebismage där under hullet. Och jag längtar verkligen efter att jag kan framhäva magen, slippa dölja den som nu då den bara ser fet ut. I övrigt kännsdet hela fortfarande galet overkligt, kan liksom inte förstå att jag har en bebis i magen lika stor som en tennisboll!! Fortfarande känns det väldigt främmande att planera, inhandla och förbereda något. Vågar fortfarande inte. Men snart så.... längtar så mycket efter att börja planera vad som ska köpas och göras. =)

RSS 2.0