Vecka 30

Är nu inne i den veckan jag sett som en milstolpe, vecka 30. Har alltid tänkt mig vecka 30 som väldigt nära förlossning men jag tycker nog fortfarande att det känns långt borta.

Vecka 30

Bebis
Barnet växer och växer. Nu börjar proportionerna likna ett nyfött barn. Hjärnan växer och veckar ihop sig mer och mer. Nu är det trångt därinne, men barnet kan fortfarande slå kullerbyttor och röra sig ganska fritt. Många mammor säger att om barnet rörde sig mycket i magen är det aktivt även utanför. Vikt 1 600 gram.

Mamma
Det är vanligt att brösten läcker råmjölk "kolostrum" redan nu. Det brukar inte vara fråga om några stora mängder, men det kan det vara bra att införskaffa en skön amningsbehå utan byglar som du kan ha om natten.
Om förvärkarna upplevs som smärtsamma är det en signal om att allt inte står rätt till. Detta inträffar vanligtvis efter en lång arbetsdag eller då du är jäktad. Ta det lite lugnare och förkorta gärna dina arbetsdagar. Om du får kraftiga sammandragningar brukar man kontrollera livmoderhalsen för att se att den inte är försvagad och öppnar sig i förtid. Om så är fallet kan sjukskrivning vara aktuellt för att man ska kunna vila. Ibland rekommenderas en kortare tids sjukhusvistelse och/eller läkemedel som stoppar sammandragningarna.
De flesta föräldrar kommer nu att börja eller har redan påbörjat en föräldrakurs eller förlossningsförberedande kurs.

Jag
Trött, orkeslös, ont i ryggen, stel i kroppen, domningar i fingrar/händer och "mensvärk" (förvärkar?) titt som tätt. Jag har blivit den gnälliga höggravida kvinnan jag aldrig tänkte bli. Jag börjar faktiskt bli trött på att vara gravid. Och det är ganska lång tid kvar. Jag tror iochförsig att denna relativt aktiva semester bidragit en del. Vi har hittat på något varje dag senaste veckan. Är i Ängelholm med pers syskon i ett hus vi hyrt. 3 barn som skriker och gnäller, massor av utflykter och krav från mig själv på mig själv att jag måste bidra lika mycket vid matlagning m.m Tur att jag har Per som är på mig som en hök om att jag måste ta det lugnt. De sista två dagarna känner jag dock själv att det är precis det ja måste göra, jag har ofta förvärkar (tror jag att det är) och har fått ont i ryggen (började igår). Imorgon far vi hem efter två veckors semetser på västkusten och sen är det vila som gäller ett bra tag. Jag vill ju och hoppas ju att jag ska ha energi även i slutet av graviditeten, det är ju massor som jag vill hinna göra!

Vecka 29

Semestern rullar på och jag är inne i vecka 29 

Vecka 29 

Mamma 
Under den sista trimestern blir din kropp snabbt tyngre, ämnesomsättningen ökar och det är vanligt att man svettas mer än vanligt på grund av det. Under den tredje trimestern är det bra att man går upp mer än 1 kg, men mindre än 3 kg/månad. Nu kan även personer i din omgivning ta del av barnets rörelser genom att känna på magen. Magen kan ibland bukta ut märkbart på ena sidan beroende på hur barnet ligger. Placeringen av livmoderns övre del är ungefär mitt emellan naveln och bröstbenet. Nu besöker du din barnmorska varannan eller var tredje vecka, beroende på hur du mår och vilket stöd du behöver. Varje besök tar cirka 30 minuter och varje gång mäter man ditt blodtryck och din mage samt lyssnar på fosterljuden. 

Bebis 
Alla sinnen är nu utvecklade. Barnets pupiller är så pass utvecklade att de ser skillnad på ljus och mörker. Barnet kan känna smärta och reagera på skarpa ljud utanför livmodern. Förmågan att minnas har utvecklats, barnet lär sig att känna igen mammans röst och andra personer som mamman umgås mycket med. Testiklarna finns just nu i ljumsken på pojkar. I vecka 29 är medelkroppslängden ungefär 39 cm från hjässa till häl och barnets medelvikt är 1400 gr. Huvudets omkrets är 27 cm.

Jag
Den sista veckan känns det som att alla tänkbara besvär hopat ihop sig. Vid minsta stress kommer sammandragningarna, dessutom börjar de göra ont. Jag är löjligt trött och orkar ingenting! Skulle på allvar kunna sova hela dagarna. Ryggen börjar göra ont och jag får panik när jag ligger/halvsitter på rygg för det känns inte som att jag får nån luft. Magen börjar bli stor! Vi har varit i Halmstad i sommarstugan senaste veckan och verkligen tagit det jättelugnt. Ändå vaknade jag i torsdags av att jag hade sammandragningar som började göra ont. Det kändes som besvärlig mensvärk i magen, ner i benen och bak mot ryggen. Smärtan avtog dock inte utan höll i sig i ca 5 h. Jag blev väldigt orolig eftersom man inte har en aning om hur det ska kännas, om det var förvärkar eller vad som hände. Ringde därför min barnmorska på MVC som rådde mig att kontakta kvinnokliniken här i Halmstad. Jag ringde förlossningen här i Halmstad och de rådde mig att åka in till dem för kontroll. Väl där fick jag göra CTG, de kontrollerade blodtryck, urinsticka, temp samt utförde ett vaginalt ultra ljud. Allt såg bra ut!! Fick rådet att vila.... vilket är det enda jag gjortjag ju gör.... Men men, jag gör det jag orkar och kan i min takt och försöker vila så mkt som möjligt. Men det är inte roligt när man har semester. Men allt för bebis. Nu måste jag iallafall säga att jag längtar om möjligt ännu mer, när dte börjar kännas tungt och jobbigt. Jag menar, det skulle ju kunna vara 13 veckor kvar!!! Usch hemska tanke. Men inte ska jag klaga, jag vet ju att det finns de som har det mkt mkt värre!! 

Vecka 28

Jag är inte förvånad över att tiden nu bara rinner ifrån mig, jag har ju semester. Är redan i v.28 och varje gång jag går in i en ny vecka häpnas jag över hur nyligen det var jag konstaterade samma sak veckan innan här i bloggen.

Mamma
Nu är två tredjedelar av graviditeten över och du går in i sista trimestern. Nu räknas du som höggravid. Livmodern är nu så stor att den påverkar hur du kan röra dig. Du kan fortfarande vara aktiv, men kroppen säger ifrån om du tar i för mycket. Då kan du få sammandragningar vilket innebär att livmodern drar ihop sig och blir hård. Det kan komma när du går fort eller är kissnödig. En sammandragning håller i sig i 10–30 sekunder, för att den ska släppa behöver du stanna upp. Om sammandragningarna börjar göra ont kan det vara ett tecken på att livmodertappen håller på att mjuka upp sig. Det bör kontrolleras hos läkare eller barnmorska.
Framöver blir besöken hos barnmorskan allt tätare. Man ser över att Symfus-fundusmåttet går uppåt i den takt som det ska och att kroppens värden är goda. Man kontrollerar järnhalten i blodet, sockerhalten, blodtryck och fosterljud.
Nu kan du få humörsvängningar igen, när kroppen börjar kännas tyngre och magen mer otymplig.

Bebis
Bebisen väger omkring 1,1 kg och är 35 cm lång. Hjärnans ytskikt börjar forma sin rätta form. Ögonbryn och ögonfransar har vanligtvis vuxit fram nu. Tunt och fjunigt hår täcker bebisens kropp. Bebisen fortsätter att vända på sig ända fram till några veckor innan förlossningen. Barnet ökar nu i vikt cirka 27 gram per dag och har börjat drömma.

Jag
Oj, jag är alltså höggravid nu :) Och i sista trimestern. Läskigt men samtidigt fantastiskt. Än så länge känns en förlossning ganska långt borta men jag har börjat tänka lite mer på det, på hur jag ska förbereda mig, på vilka metoder jag vill använda mig av osv. Har fått tips av en vän att dykartekniken är suverän. Ska läsa på lite om detta tänkte jag.

I övrigt mår jag väl som jag beskrev i inlägget under. Jag är trött och har inte mycket energi. Men änsålänge håller kroppen ihop. Ingen smärta i vila, får bara sjuhelsikes ont i fötterna när jag går ca 15 min utan vila :) Men jag har ju semester just nu och kan vila, så mycket jag vill!!

Min mage börjar bli stor, jag känner av att livmodern trycker uppåt och jag kan inte ligga bekvämt längre. Jag somnar dock som tur är på kvällarna pga enorm trötthet. Förutom ett till två toabesök på natten så sover jag gott och djupt. Men det där med täta toabesök har verkligen eskalerat sista veckan. Skulle behöva en mobil toalettstol nu när vi är ute och semestrar. Jobbigt att alltid behöva ha "var finns närmsta toa" i åtanke. Ofta när jag väl hittat en toa och fått göra mitt behov, så blir jag direkt kissnödig igen och får antingen gå tillbaka eller stå ut ett tag. Haha. Ganska komiskt. Men vad gör det när något alldels fantastiskt kommer av allt detta? Och jag har världens bästa sambo som verkligen stöttar mig, finns där för mig, masserar mina svettiga fötter och står ut med mina humörsvängningar hela tiden! Han kommer bli den allra bästa pappan som finns, kan inte tänka mig nån annan pappa till mitt barn! ♥

Semestertider

Vi njuter av semester och ledighet och bloggen hamnar i skymundan. Snart har jag varit ledig en vecka och jag känner att jag verkligen behöver detta. Jag har inte mycket energi över, jag slockar såfort jag får chansen och allt vi gör känns 3 ggr så jobbigt som tidigare. Men som sagt, att bara få vara ledig är lyx nog så jag klagar inte.

I veckan har jag och Per varit en natt i Helsingborg, bodde på hotell och hade riktig myslyx tillsammans bara vi två. ♥ Vi var på Sofiero slott och åkte över till Helsingör. Det blir korta perioder mellan vila och fikapauser :) När vi var trötta på Skåne begav vi oss till Varberg där vi stannade över i två nätter hos Pers bror. Vi passade då på att ta en tur till Gekås för lite bebisshopping. Vi köpte lite nödvändigheter såsom kudde, täcke, spjälskydd till vagga, badbalja plus insats, våtservetter (hehe) m.m Hittade lite baskläder t.ex vita bodys och pyjamas samt en supersöt filt. Annars tyckte jag inte det fanns så himla mycket, har ju hört tvärtom. Kanske var utplockat.... Men mycket av det vi var ute efter fanns inte så än finns det lite saker kvar på shoppinglistan. Vi brände dock alldeles för mycket pengar, hittade visst lite andra "nödvändigheter" till oss själva :) hihi. Efter 4 timmar på Gekås var jag helt utpumpad, jäklar vad jobbigt det var. Det har resulterat i att jag idag nästan somnat stående och mått lite illa. Jisses vad känslig jag börjar bli. Nu är vi iallafall hemma i Göteborg ett par dagar innan det är dags för nästa trip, denna gång till Halmstad och sommarstugan. Måste hinna tvätta de stackars kläder jag nu kan använda, innan vi åker iväg. Vi kommer förmodligen vara borta i två veckor och jag vet egentligen inte vad jag tycker om det, kommer nog sakna min säng ;) Men det är ju inte så långt hem om hemlängtan skulle bli för jobbig :)
Bjussar på en bild på mig från Sofiero slottsträdgård, jag har blivit en riktig tjockis
v. 26+4


Lite sol- och energipåfyllning i Helsingborg. Fast jag ser mer ut som en strandad val.


Något vackert ska jag ju även självklart bjuda på, en liten blomma :)vecka 27

Jag är i vecka 27 och har äntligen fått semester! Nu ska jag njuta!

Vecka 27

Bebis
Nu är det lättare att mäta barnets fulla längd inklusive benen. Barnet är cirka 30 centimeter i sin fulla längd. Barnets ögon öppnas efter att ha varit stängda en tid. Det övar att öppna och stänga ögonen. Hörseln utvecklas allt mer och barnet kan hoppa till vid kraftiga ljud eller snabba rörelser från dig. Nu är överlevnadschansen stor om barnet skulle komma ut för tidigt. Vikt ca 1 kg.

Mamma
Nu kanske du känner en liten fot som trycker mot magen. Ibland tar barnet spjärn och prövar sina krafter. Du kan känna hur barnet ”svarar” när du försiktigt trycker tillbaka. Du kan också börja känna dig tung och få bristningar, så kallade strior på mage och lår. Hittills har det ändå varit ganska bekvämt med en rund liten mage och en bebis som inte buffar till allt för hårt mot revben och insidan av magen

Jag
Jag känner hur mkt bättre min kropp mår av att vara ledig, trots att det bara är två dagar hitills. Semestern kom lägligt! Nu ska jag njuta, vila och bara glädjas åt allt som väntar. Jag känner mig tung och klumpig nu, magen är i vägen. Konditionen har försvunnit all världens väg (hoppas du kommer tillbaka nångång). Mina fingrar är som små prinskorvar ibland och emellanåt pirrar det i händer och armar. Vill inte få karpaltunnelsyndrom, gör mitt träningsprogram flitigt dagligen men frågan är hur långt det räcker. Men som sagt, nu ska jag njuta av semester och förhoppningsvis sol och värme!!

MVC besök

Nu på morgonen var jag på MVC och träffade barnmorskan, en annan denna gång eftersom min ordinarie har semester.
Allt såg iallafall bra ut.
Hb 123, vilket jag verkligen kan vara nöjd med eftersom jag inte äter järntabletter. Skönt att slippa vara sådär trött.
SF måttet var 26 cm, alltså inom normalvärde.
Blodtryck 130/80.
P-glucos 7.1
Bebisens hjärtljud var 140, det lät verkligen som en galopperande häst, hihi. Mys!
Min viktkurva går stadigt uppåt...... Jag börjar bli svullen nu, fingrarna är som små korvar. Inte sett det förut men barnmorskan såg det tydligt oxå, måste vara värmen som bidrar. Jag fick iallafall ett träningsprogram för händerna för att motverka karpaltunnelsyndrom, får försöka komma ihåg att träna nu på semestern :) Jag är rädd för att jag kommer samla på mig massor av vätska sista delen av graviditeten, jag märker ju att jag har tendenser så att säga. Jag hoppas iallafall att jag kommer kunna njuta av sommaren och inte pusta och stånka allt för mkt.
Nästa gång jag ska till BM är jag i v. 31! Jisses...

När jag satt och väntade på att få träffa barnmorskan var bebisen vildare än nånsin i magen, oj vad h*n håller på där inne. Jag riktigt såg hur magen slängde fram och tillbaka. Det sägs ju att bebisens dygnsrytm nu kan stämma överens med hur det blir utanför magen... jag kan ju säga att vi isåfall har sena kvällar och tidiga morgnar at se fram emot. Gärna lite på natten också.... ;)

100 dagar

Idag är det 100 dagar kvar!!! ♥
Snart är du hos oss! Vi längtar efter dig!!

Magbilder v.25 och v.26

Såhär tjock är jag nu. Första bilden är från förra veckan, alltså v.25. Den andra bilden togs idag, i v.26!
Ursäkta för usel bildkvalitet. Tagen med iphone, utan blixt i dunkel hall ;)
(magen har en mkt konstig form på andra bilden, haha, ibland blir den nästan platt på vissa ställen men jag antar att det beror på hur bebisen ligger)

Vecka 26

Jag hinner inte med :) I torsdags gick jag in i vecka 26.

Bebis

Den här veckan blir din bebis drygt 23 cm från huvud till stjärt och väger omkring 900 gram.

 

Efter att i en månad har haft ögonen slutna så börjar bebisen att öppna dem under denna vecka. Ögonen är nästan helt färdigutvecklade.

 

Bebisen kommer att fortsätta att bilda underhudsfett, även om det vid den här tiden fortfarande är ganske liten och tunn. Vid förlossningen kommer den att ha samlat på sig tillräckligt för att klara den tuffa världen utanför livmodern och för att få det typiska rultiga bebisutseendet.

 

Blodkärl bildas i lungorna för att förbereda dem på ett liv utanför livmodern. Blodcirkulationen är fullt fungerande och navelsträng, moderkaka fortsätter att växa för att kunna försörja det allt större fostret. Moderkakan är nu nästan lika stor som bebisen.

 

Även om det fortfarande är alltför tidigt för din bebis att födas så skulle den nu har c:a 70% chans att överleva om den föds på ett sjukhus med rätt resurser.

 

Mamma

Övre delen av din livmoder är nu c:a 6 cm ovanför din navel, och du kommer fortsätta att växa ungefär 1 cm per vecka. Om du har ätit balanserat och närigsriktig kost har du förmodligen gått upp omkring 7-10 kg fram till nu.

 

Eftersom bebisen ligger högre upp i buken nu så kan det hända att du ibland upplever att det gör ont under revbenen.

 

Jag

Nu börjar det bli tungt. Det är jobbigt att jobba, men jag har nu bara 4 arbetspass kvar till semestern vilket känns ofattbart skönt!! Benen och fötterna börjar svullna efter en dag på jobbet och fötterna värker utav bara helsike. Den senaste veckan har det varit väldigt varmt och klibbigt ute vilket jag tror bidragit till de svullna benen, allt blir lite jobbigare när det är varmt. Men jag har väl ännu värre period framför mig... ;) Jag ahr nu även sammandragningar flera ggr dagligen, de gör inte så ont bara mest molande "mensvärk" som strålar ner i benen och bak mot ryggen. Jag tror nog att den stundande semestern kommer väldigt lägligt.

Annars planerar vi och grejar för fullt här hemma, boar och förbereder oss! Vi har massor av idéer och inspiration, helt otroligt vad man får energi när det gäller detta. Så roligt är det! Vi har nog ganska bra koll på vad vi behöver köpa oxå. Vi har nu beställt vagn och babyskydd, skönt att det är avklarat. Nu är det smågrejer kvar som badbalja, täcken, skötväska o så. Har en lång lista som skall med till gekås nu i sommar!

Imorgon ska jag till barnmorskan, ska bli spännande att se hur SF-måttet ligger till. Ser även fram emot att få höra hjärtljuden igen!


RSS 2.0